събота, юли 27, 2024
Идеи за дома

Подготовка за Никулден

Един от големите християнски празници, преди коледните такива, е Никулден. Без значение дали има именник, всяко домакинство се подготвя за този празник. Да се впуснем и ние, в подготовка за Никулден!

6 Декември (когато е празникът), влиза в периода от коледните пости, в който може да се приемат рибни храни и вино. На Никулден консумацията на риба е задължителна и е част от обичая. Това е чудесен повод за празнична трапеза, гости и веселие. Може да се превърне в тренировка за коледната трапеза.

Препоръчваме на именниците да прочетат нашите съвети и след това да запретнат ръкави, защото на Имен ден гости могат да дойдат неканени. Статията е полезна и за търсещите идеи за подарък на Никола, Николина и др. Едно от най-срещаните имена в България е Николай, така че сме сигурни – познавате именник.

Подготовка за Никулден

Украса

Св. Николай е покровител на моряците и рибарите. Можете да заложите на морски нюанси, когато аранжирате масата. Поставете сини тишлайфери, оформящи вълни. Може да завържете и сини ленти по столовете. Но не правете нищо претенциозно в интериора. Коледа е на прага, и ако сега решите да засипете всички мебели с мидички, има опасност желанието за плаж да разсее коледния дух. Изберете подходящи салфетки и направете една чудесна и уютна маса. Бърза подготовка за Никулден, от гледна точка на декорация и сте готови да се вихрите в кухнята.

Трапеза

Обичаят изисква, през целия ден да има богата трапеза. С Никулден е свързано приготвянето на цял, пълнен шаран. На този ден, рибата е на почит и вие можете да приготвите разнообразни рибни деликатеси. Направете симпатични комплименти, с които да посрещене гостите си.  Не пропускайте, че все още текат пости и някои от тях няма да консумират други храни, с животински произход. Наблегнете на сезонни зеленчуци салатата и гарнитурите. Рибата си подхожда чудесно с картофи. Съчетайте традиционната българска кухня, с модерните кулинарни идеи.

Подаръци

Времето за избор на подарък е много подходящо, защото в този момент магазините предлагат разнообразни отстъпки. Добре е да предвидите и време за изработване, ако сте заложили на специфичен подарък. Все пак трябва да сте наясно, че не може всяка година да подарявате едно и също, няма да сте и единственият подаряващ. Уверете се, че именникът се нуждае от конкретен предмет или вече не е получавал същия подарък.

Но, какво да подарите? Разгледайте нашите предложения за Подарък за имен ден!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *