събота, юли 27, 2024
Градина

Градинска декоративна къща

Всички фенове на фантастичните филми поне веднъж са се възхищавали на уютните и пъстри къщи на създания като хобити и феи. Те са олицетворение на хармонията с природата и могат да ни отнесат в една приказна реалност. Ще ви дадем интересна идея, свързана с фантастична, декоративна къща, която не изисква много материали и ще развихри въображението ви.  

Ще си кажете, къщата е добра декоративна идея, може да се освети ( да, със сигурност ще го направим), но защо да спираме само до там? Защо освен декорация, не се превърне и в практична саксия?

За целта сме решили да използваме само остатъци от стари проекти.

Материалите, които ни бяха необходими за тази декоративна къща:

  • Фибран, различни размери (над 4 см, дебелина)
  • парчета PVC ламперия
  • стар плат
  • цимент
  • боя, спрей
  • пяна, силикон за слепване
  • самосъхнеща глина ( не е задължителна)

Може да е трудно за представяне, за това сме подготвили и снимков материал на процеса. 

Сглобяване на основа

Според наличните парчета фибран избираме формата и размера на нашата декоративна къща. Изрязваме 4 парчета. 2 правоъгълника и 2 правоъгълника, с долепен триъгълник, на които ще се подпира покрива. Препоръчваме ъгълът на покрива да е по-малък. Избирате място и форма на прозорците и вратата. Може само да очертаете вратата, може и да я направите притворена, придавайки реалистичност на къщата. Изрязването на дебел фибран си е изпитание, но въпреки това е по-лесно от рязането на друг по-твърд материал. Изрязаните парчета се слепват с монтажна пяна или някакъв друг силикон, за конкретния материал. 

Градинска декоративна къща
Градинска декоративна къща

Декориране на основа

Декорирането е важна част от крайния вид. Поради тази причина, ние ще се постараем. Ще си изградим допълнителен комин (отново от фибран) и ще изрежем малки тухли от по-тънък фибран. Тухличките лепим по някоя от стените ( може и по всичките) със подходящ силикон. Ние използвахме силиконово лепило с бързо действие. За декорация може да добавите и елементи от глина. Тя залепва добре върху фибрана. Изградили сме и нещо като дървено стъбло от монтажна пяна. Тази декоративна къща започва да прилича все повече като от приказките.

Градинска декоративна къща
Градинска декоративна къща
Градинска декоративна къща
Градинска декоративна къща

Цялата готова структура е необходимо да се облече с техниката “папие-маше”. В нашия случай, тя се състои от рядка циментова смес и лентички плат. Лентичките се натопяват в течността, след което се залепят, с помощта на четка. Хубаво е цялата къща да има плътен слой плат с цимент. Това ще даде здравина на фибрана, и по-голяма издръжливост на декорацията. С парченцата плат може да се уформят и допълнителни текстури и форми (например корени).

Градинска декоративна къща
Градинска декоративна къща

Покрив

Докато основата изсъхва добре, ще подготвим покрива. Ако не желаете саксия за покрив, винаги можете да завършите конструкцията с 2 парчета фибран ( по познатата техника). Ние, обаче, няма да спрем до тук. Разполагахме с парчета ламперия, като сме сигурни, че вие може да подберете и други материали. Важното е да сте наясно, че материалът трябва да държи известно количество почва и да се мокри ежедневно. Първо премерваме ъгъла на покрива за да залепим правилно двете парчета за основа. След това изграждаме малки стени, колкото да се закрепи почва. Лепенето извършваме с монтажна пяна и ще оставим снимка от изобретателният ни начин на придържане, докато залепне. Правим дупки по дъното на образувалият се съд (все пак ще е саксия, нали). Видимата част на стените отново обличаме с цимент и плат. Това ще скрие грубата работа по сглобяването и ще добави завършен вид. 

Градинска декоративна къща
Градинска декоративна къща
Градинска декоративна къща
Градинска декоративна къща

Боядисване

Цялата конструкция покриваме с 1 слой акрилна бяла боя или спрей. По този начин останалите цветове, които нанасяме, ще изпъкнат. Оцветяваме елементите с боя или спрей. Ние използвахме акрилна боя, но след това задължително запечатахме цветовете с безцветен спрей. Ако желаете циментов външен вид, може да прескочите боядисването, но все пак напръскайте със  слой безцветен спрей. 

Градинска декоративна къща
Градинска декоративна къща
Градинска декоративна къща
Градинска декоративна къща

Растенията

Съдът, който играе ролята на покрив, не може да събере много почва, поради тази причина подберете издръжливи, сукулентни растения. Те ще свършат останалата част от магията и ще превърнат къщата в приказен дом на фея. Тъй като вътрешността на  къщата е куха, в нея могат да се поставят влаго издръжливи светлини.

Градинска декоративна къща
Градинска декоративна къща
Декоративна къща
Градинска декоративна къща

Декорацията е удобна за поставяне върху различни повърхности – пясък, пръст, алпинеум. Надяваме се да сме ви вдъхновили и пренесли в магическа гора.

Последвайте ни в Инстаграм ТУК, за повече идеи в снимки!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *