събота, юли 27, 2024
Коледа и Нова година

Коледна декорация за двора

Подготвили сме ви интересна идея, с която ние вкараме в употреба остатъчни материали. Тя може да се реализира по различни начини. Ще ви споделим нашия опит за дървена коледна декорация за двора. Тя ще представлява елен, снежен човек и надпис “Коледа”, върху стабилна стойка.

Материали и инструменти

  • 4 греди 10 x 5 см, с дължина около 50 см (това число не е задължително);
  • Тънка летва, с дължина около 14 см ( за шапка на снежен човек);
  • Винтоверт, 3 дълги видии, 1 къса видия;
  • Пистолет за горещ силикон;
  • Елементи за декорация (изкуствени клонки, плат, шишарки, декоративни топки);
  • Бяла боя за дърво;
  • Акрилни бои;
  • Запечатващ спрей;
  • Канап;
  • Клони, приличащи на еленски рога;
  • Ножици.

Приготовление

Използваме греда, с размери 10 х 5 см. Такива парчета ни останаха от направата на покрив и ще е полезно да ги използваме за нещо полезно. Гредите изгладихме с шкурка. Отрязахме 4 парчета от дървения материал. Можете да използвате и по-тънки летви, но внимавайте да не са прекалено огъващи се и нестабилни. Отрязахме парчета с дължина около 50 см., като нарочно се стремихме да има разлика в тези стойности. Необходима ни е по-тънка летвичка, която да се захване напречно за една от големите части. Тя ще служи за част от шапката на снежния човек. 

Греди за декорация
Греди за декорация
Летвичка за снежен човек
Летвичка за снежен човек

Съвет: Ако започнем директно да пробиваме в по-тънката летва, има опасност тя да се спука. Поради тази причина, предварително трябва да се направи малка дупка. Това направихме и ние, с подходящ накрайник на винтоверта. Ако искате да е по-стабилно, захванете с повече от 1 видия.

Боядисване на основи

Изрязаните парчета боядисайте с боя за дърво. Налични са разнообразни варианти, като боя за пчелни кошери или акрил. Може да използвате въображение, а цветовете, на които се спряхме, са предимно бяло, черно и светло кафяво.

Боядисване на греди за декорация
Боядисване на греди за декорация
Снежен човек и основа
Снежен човек и основа

Закрепяне за стойка

Тази стъпка предприехме преди всичките декорации, за да е по-стабилна цялата конструкция. Предварително пробихме дупки в основата, позиционирахме напречните фигури и с дълга видия (в нашия случай над 5 см) ги захванахме.

Закрепяне за основа
Закрепяне за основа

Оцветяване

Тази стъпка е въпрос на въображение и търсени резултати. Използвахме акрилни бои за всички малки и големи елементи. Ще оставим изображенията да говорят, вместо нас.

Оцветяване и цветни декорации
Оцветяване и цветни декорации

Декориране на Коледна декорация за двора

Украсата зависи от наличните и подбраните материали.

Снежен човек

Ние имахме късмета да намерим шалче, от стара коледна играчка, което пасна чудесно на снежния човек. Украсихме до периферията на шапката, като декорациите захванахме с горещ силикон.

Елен

Предизвикателство беше да се раздели коледния орнамент, който да  представлява червеното носле на Рудолф. Закрепването става с горещ силикон. Така се залепят и всички останали елементи.  Двата клона, които играят ролята на рога, могат да се декорират допълнително (както направихме и ние).

Надпис

Средната греда избрахме да е текст. Вие отново имате свобода да импровизирате. Нашият надпис е “Коледа”, като буквичката “о” е заменена с декоративни елементи. Вие можете да напишете всичко, да украсите със снежинки, или дори да прескочите този елемент.

Коледна декорация за двора
Процес на декориране
Процес на декориране
Процес на декориране

След като приключихме с цялата декорация, запечатахме с безцветен лак. Това добавя още малко празничен блясък и здравина. Украсата ще стои в двора, но на сравнително сухо място.

Бяхме впечатлени от крайния резултат. Получи се лесна, но много симпатична, Коледна декорация за двора.  Може да е с леко тежка и грубовата основа, но е чудесно начало на нашия празничен кът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *