петък, юли 26, 2024
Домашни любимци

Любимци в жегата

Температурите са високи и докато един човек лесно би се оплакал, то домашните любимци в жегата могат само да покажат различни признаци за дискомфорт. От нас зависи да ги забележим и да им осигурим по-благоприятни условия в къщи, на двора, в превозното средство.

Условията на правилно отглеждане при висока температура зависят от вида на животното. Разбира се, екзотичните видове имат специфични изисквания за отглеждане и при тях дори целогодишно се налага регулиране на температурата.

Пернати

Директните слънчеви лъчи не са приятел на пернатите любимци. Ако се отглеждат в клетка, те не биха могли да избягат и да се скрият достатъчно добре, така че при изкарване навън, внимавайте клетката да не директно изложена на слънце. Металните клетки със сигурност биха се нажежили до много високи градуси. Не подлагайте  домашния си любимец на подобни условия.  Птиците, например папагалите, биха се радвали на разхлаждаща баня. Снабдете ги със съд, достатъчно голям, че да се къпят и все пак съобразен с техните размери и достатъчно безопасен. Когато говорим за водата, това е основния хидратиращ и разхлаждащ източник на животните. Сменяйте често водата на пернатите приятели и я поддържайте хладна. Птиците биха се радвали и на съвсем нежна мъгла от водни капчици. Това би разхладило цялото им тяло и ще помогне за чистотата на перата.

Котки и кучета

Пухкавите домашни любимци имат сходни проблеми с прегряването в горещите дни.

Тук ще засегнем основно нуждите на кучетата и котките. Съществуват много породи, с различна дължина и вид на козината. При повечето случаи гъстотата на козина се регулира по естествен начин, който често не е много приятен процес за собствениците. Ето как да се отървете от козина по тапицерията!

Полезно би било периодично сресване на пухкавите животинки, както и услуги в груминг салон.

Други основни съвети, които да следвате, при отглеждане на любимци в жегата:

  • Осигурете им постоянен достъп до свежа вода
  • Замразените лакомства са винаги добре дошли
  • Ако имат достъп до двор, да имат осигурени сенчести места
  • Снабдете се с охлаждащи килимчета, или постелете мокра хавлия, на която да се охлаждат любимците.
  • Излизайте на разходки рано сутрин или късно вечер. В горещото време, не е никак препоръчително да се разхожда домашен любимец. 
  • Не подценявайте високата температура на асфалта, разхождайте любимците на по-кратки разстояния, със сенчести зони и тревни площи (но не прекалено високи треви, заради паразитите).
  • Ако обичат да се къпят, лятото е чудесно време за басейн и игри с вода (при котките може да пропуснете тази част, едва ли ще го приемат за забавно).
  • В най-горещите часове на деня е препоръчително животинките да са в къщи, в помещение с приятна температура и добра вентилация.

Много е важно да наблюдавате поведението на домашните любимци за някакви признаци на прегряване. Посъветвайте се с ветеринар за признаците и как да реагирате бързо и адекватно.

Още за любимци в жегата

В никакъв случай не оставяйте домашните любимци в превозно средство, дори и прозорците да са отворени. Температурите се покачват значително, а в нагрята кола, те са направо опасни. При транспортиране, поддържайте приятна температура, за да осигурите комфорт както на вас, така и на животните. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *