събота, юли 27, 2024
ХобиАктуално

4 предложения за АРТ медитация

Мислите, че не сте добри в рисуването? Няма нужда да подминавате тази статия, защото нашите 4 предложения за арт медитация не изискват художествени способности. А всеки има нужда от някакъв вид релакс. Сивотата на ежедневието ни лесно може да се победи с багри и пъстрота. Направете си любимия чай, запалете ароматна свещ и се впуснете в творческа терапия.

Защо да медитирам с творчество?

Хората, практикуващи творческа дейност, под една или друга форма, споделят, че са много по-спокойни и позитивно настроени. Рутината ни завладява и е наложително, да намерим малко време за себе си. Изкуството може да допринесе позитивно на менталното здраве и да повиши хормона на щастие. То е прозорец към въображаем свят, но и такъв през който можем да надникнем в чувствата си. Инструментите за творчество са разнообразни, а граница няма. Точно защото нямате ограничения, изкуството е вашето хоби. 

Крайният резултат ви плаши? Не трябва. Ако правите това за удоволствие и лично удовлетворение, водещ трябва да е самият процес на работа. Чаят вече е изстинал, ароматът на свещта се е разнесъл в атмосферата, а платното ви още е празно… Може би, защото все още не сме споделили нашите предложения за медитация, чрез творчество.

1. Рисуване без правила

Това рисуване е точно такова – няма правила. Хващате молив или маркер и започвате да чертаете върху листа. Кръгове, други фигури, пресичащи се линии. Всичко е част от вашата гледна точка и настроение. След като сте приключили с линиите и фигурите, започвате да оцветявате всички оградени пространства, отново по ваша преценка и желание. Избирате си цветове, избирате си дори материалите – бои, моливи, маркери, пастели. Вашето въображение е граница. Тази идея може да е рискована, в крайна сметка, не сте сигурни каква ще бъде завършената картина. Въпреки всичко тя ще е отражение на моментното ви състояние. Никой не би ви казал, че това не е красиво. Вашият шедьовър ще бъде уникален, защото олицетворява вашето усещане, представено на платното. Сигурни сме, че ако го окачите на стената, ще внесе абстрактност и ще печели погледите на гостите ви.

2. Оцветяване на мандала

Ако искате да избегнете процеса с предварително рисуване, винаги можете да се отдадете на релаксиращо оцветяване. Мандала произведенията представляват хармонични диаграми, вплитащи в себе си разнообразни обекти. Подобни можете да намерите в интернет или да закупите от книжарницата. Все повече хора използват това хоби за освобождаване от натрупан стрес, поради тази причина тефтерите с изображения за оцветяване са широко разпространени. Приемете оцветяването на мандала като релаксиращо упражнение, което ще успокои ума ви. Хармонията и симетрията във фигурите, ще допринесат за вътрешен релакс. И в този случай сами подбирате материалите за оцветяване – според предпочитания, настроение и бюджет.

4 предложения за АРТ медитация
Оцветяване на мандала

3. Рисуване по номера

Колебанието в крайния резултат може да е стресиращо, а това би превърнало процеса на творчество в по-скоро напрягащ. Тук на помощ идва рисуване по номера. На това му казваме арт медитация, с впечатляващ резултат! Сами избирате изображението, което искате да оцветите. Абстрактни картини, пейзажи и фигурални композиции са малкото предложения, сред които да намерите идеалното. Не се притеснявате за необходимите материали, защото всичко е в комплекта. Получавате платно, всички необходими четки и още по-хубавото – точните нюанси с цветове. Платното е разграфено по номера, отговарящи на наличните багри. Ако следвате обозначените цветове, завършения шедьовър по нищо няма да се различава от оригиналната картина. Започнете с нанасяне на всеки отделен цвят или оцветявайте по области. Каквато и техника да поберете, не забравяйте да се забавлявате. Това е вашето време и вашата хармония.  А рисуването по номера е толкова пристрастяваща практика, че със сигурност бихте повторили. Освен това трябва да сте сигурни, че всяка една завършена картина се превръща в достоен претендент за рамкиране и окачване.

4 предложения за АРТ медитация
Материали за рисуване по номера
4 предложения за АРТ медитация
Картина в процес на рисуване

4. Редене на диамантени гоблени

Рисуването и оцветяването не са за вас? Имаме решение и в този случай. Нареждането на диамантени гоблени нашумява все повече, като предпочитано хоби, съчетаващо изкуство и отмора. Не са ви необходими никакви арт познания и техники. Въоръжавате се с желание, търпение и малко от любимата релаксираща музика. А процесът се свежда до това, да залепяте цветни камъни, върху специално разграфено платно. Точно както рисуването по номера и тук не е необходимо да се лутате в книжарницата, търсейки материали. Избирате изображение и размер, набавяте си комплект, а той включва всичко необходимо. Благодарение на специализирана писалка успявате да уловите блестящите и фини камъчета. Залепвате ги върху платното, на обозначените зони, и пред очите ви се разкрива картина. Но не каква да е, а блещукаща, релефна и впечатляваща. С добавянето на всеки нов цвят, се доближавате до финалния резултат. Омагьосани от творческото настроение, ще ви се прииска да завършите произведението на един дъх. 

Тези арт забавления могат да се практикуват от всеки. Дори и да не сте на “Ти” с изобразителното изкуство, дайте шанс на творческата медитация. За приятното хоби няма възраст и подходящо време. Наслаждавайте се на изкуството, което можете да направите с ръцете си, поканете и приятел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *