четвъртък, юли 25, 2024
Идеи за дома

Класове и характеристики на ламиниран паркет

Време е за ремонт на пода и започвате с подбора на паркет. Не е достатъчно да изберете само десена, зад един хубав ламиниран паркет се крият много комбинации от символи, които могат да ви се сторят като шифър. Всяка една от стойностите по опаковката на паркета обособява конкретни негови характеристики. Полезно е да сме запознати с тях, преди да предприемем нашия избор.  Да хвърлим око на основните характеристики на ламиниран паркет.

Какво представлява ламинираният паркет

Този вид подова настилка е все по-разпространен и предпочитан вариант в домакинства и офиси. Значително лесен за монтаж и с достъпна цена, ламинираният паркет може да се намери в разнообразни десени. Паркетът е изграден от много пластове. Най-често е с декорация, наподобяваща дърво. Цветът всъщност е слой хартия с печат – точно тази декорация, която сте подбрали. Той се намира под един от най-важните слоеве, а именно ламиниращия. Меламин и смоли изглеждат покривния (ламиниращ) слой, който се грижи за устойчивостта и защитата от влияния на заобикалящата ни среда. Неговата цел е да защити от влага, надраскване и износване, но често неправилния подбор на клас паркет води до подобни проблеми. Дори и най-качествения и скъп ламинат няма да може да издържи на неправилна експлоатация, много тежки мебели, драскане и други.

Класове и характеристики на ламиниран паркет

Дебелината 

Една от основните спецификации на всеки паркет е дебелината. Логично е тя да се отнася към издръжливостта на натоварване на пода, но не би имала отношение спрямо износването на покритието. Стандартни размери паркет, които се предлагат най-често са:

  • 6 мм
  • 7 мм
  • 8 мм
  • 10 мм
  • 12 мм

Важна е основата, на която ще поставяте настилката. Тънкият паркет не би бил подходящ при неравни повърхности. Все пак, не трябва с лека ръка да отписваме тънките варианти. В случаите, на подово отопление е препоръчително да се използват именно те, защото с по-голямата дебелина на паркета се намаля и топлообмена. 

Трябва, преди да изберете дебелината на паркета, да сте наясно какво ще разполагате в помещението и колко ще натоварите подовата повърхност. Цената също е значителен фактор, ако разгледаме предложенията на най-тънък и най-дебел паркет.

За щастие има и още характеристики на паркета, които да ни помогнат в избора.

Що е клас на паркет?

Класът обикновено се определя от две числови стойности. Няма да ви връщаме в часовете по математика, но все пак ще използваме променливите x и y. Паркетите са с клас xy. 

  • x може да приеме стойности 2, 3 ,4 и е стойност определяща къде е подходящо да се монтира паркета, било то в домашна или индустриална среда
  • y може да приеме стойности 1, 2, 3, 4 и отговаря на интензивност на употребата.

Първите класове 21 22 и 23 се характеризират с по-ниска издръжливост и съответно живот. С повишаване на стойностите се повишава и издръжливостта на интензивна употреба.

Какво е AC?

Този параметър означава клас на абразивност.  За да бъде селектиран в някоя от AC категориите, ламинатът трябва да мине редица тестове за устойчивост. Рейтингът зависи от поведението на паркета при топлина, удар, надраскване и др. Спрямо клас на абразивност могат да се дефинират 6 категории: 

  • AC1
  • AC2
  • AC3
  • AC4
  • AC5
  • AC6

Първите 3 са по-подходящи за домашна употреба, като в зависимост от натоварването и интензитета на трафик се подбират съответно 1, 2 или 3. Следващите категории 4, 5, и 6 могат да се използват както за жилища, така и за търговски обекти и офиси. Отново водещо е натоварването. Най-издръжлив е клас AC6, който е идеален за оживени и големи помещения, магазини и здания.

Комбинацията от всичките критерии определят идеалния паркет за вас. Не пропускайте да отбележите фактори като количество мебели, интензивност на преминаванията, домашни любимци, топлообмен и други. Надяваме се, че с тези характеристики на ламиниран паркет сме ви помогнали в избора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *