петък, юли 26, 2024
Идеи за дома

Да подберем картини за дома

Една картина драстично би променила излъчването и интериора на дадено помещение. Често ни подаряват късчета изкуство, които се опитваме да комбинираме помежду си, или си харесваме нестандартни декорации за стена. Истината е, че на една стена голяма карина може да е в повече, а на друга – група от картини да изглеждат недостатъчно.  Декорациите за стена могат да са разнообразни. Що се отнася до картини за дома, също има различни стилове, цветови комбинации, рамки, размери и особености.

Какви картини за дома можем да срещнем

 Все по-често се натъкваме на релефни композиции, а маслените картини отстъпват място на комбинациите от  печатани платна и триптихи. Основните фактори за това са голямото разнообразие, достъпността в цената и бързата изработка.  Излъчването, което всяко изображение, превърнато в картина носи, е различно. Значително го променят и:

  • Цвета на стената
  • Обектите около него
  • Рамката

Тези 3 особености трябва да ви водят при избора на картина.  На по-светла стена е възможно да си позволите контрастиращи изображения. В същото време е добре да комбинирате основните цветове на картината с заобикалящите я обекти и аксесоари. Рамката е от голямо значение за излъчването на рисуваното изкуство. Една тежка, дървена рамка в бароков стил не би подхождала на всяка картина и на всеки интериор.

Що се отнася до материалите на изработка можете да срещнете акрилни, акварелни, маслени, релефни, принтове и др. Цените и качеството на всяко произведение варира, според това, дали е изготвени персонално, или е предназначено за масова аудитория.

Картини, според стаята

Логично е да подбираме сюжети и картини за дома, според вида на помещението. Но това далеч не е задължително. 

Във всекидневната можем да заложим на композиция от картини, според свободното пространство. Най-вероятно имаме стена, заета от телевизор и придружаващи го етажерки. Голямо изображение над дивана също е чудесен вариант. Триптихите с принтове на пейзажи и градски мотиви могат да вдъхнат модерно излъчване. 

Що се отнася за спалнята, трябва да сме деликатни и обрани. Това е място, което трябва да ни навява уют и спокойствие, респективно и неговите цветове и аксесоари.  Подберете картини с места, които бихте сънували с удоволствие. Тук би било и мястото за няколко сантиментални снимки, семейни картини и други лични спомени.

Кухнята позволява пъстрота и заиграване с тематиката. Композиции от плодове, зеленчуци, билки, подправки.  Всичко това, интегрирано с вкус и мярка, би допринесло за кухненския интериор.  Смятате, че тази тема е изтъркана? Изберете според вашия вкус, но не забравяйте да мислите и практично. В зоната за готвене е възможно да има пръски от мазнина, пара и е много важно къде  ще разположите  картините, както и те да не задържат прах и подобни частици.

Офисът е място за мотивация. Направете го с модерните  “one line art” и вдъхновяващи слогани с красив шрифт. Тук може да сложите и портрет на котка. Защо не? 

Позволете на изкуството да говори вместо вас

Не се впускайте в безразборно купуване на картини, само за да запълните стените си. Има и други аксесоари, с които да го направите. Не се чувствайте и длъжни да закачите всяко изкуство, което сте получили като подарък. Все пак целия дом и всички съпътстващи го аксесоари трябва да олицетворяват вас и семейството ви. 

Интересно: За фън шуй и картините

Според фън шуй е от изключително значение какво ще се изобразява върху платното. Има картини за дома, които носят позитивна енергия и зареждат дома и обитателите само с положителни вибрации, докато други точно обратното. В основата на това учение е набавянето на късмет и хубави емоции. Това може да се случи, чрез релаксиращи картини на цветя (като лотоси),  пейзажи със спокойни реки, езера, животни – слон, кон, риба и др. Важно е животните да не излъчват агресия или ярост. Абстрактните картини също не са предпочитани, според фън шуй. Също така от значение е хармонията между основните елементи.

На въпроса за избора на най-подходяща картина, не можем да отговорим категорично. Все пак това е вашето пространство и ще го изпълните с лични радости за очите и съзнанието. Надяваме се да сме били полезни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *