петък, юли 26, 2024
Градина

Природосъобразни идеи – декорация за градината от отпадъчни материали.

Всеки има непотребни предмети, които се чуди какво да прави. Разполагаме с отпадъчни материали, които заемат много място и ако не се постараем да рециклираме те биха били вредни, както за пространстворо ни, така и за природата. Саксии, фигурки, висящи елементи и още видове интересна декорация могат да бъдат направени, стига да развихрите въображението си.

Екологичният проблем е много наболяла тема и трябва всеки да се опита да допринесе, както може. А какъв по-добър начин за рециклиране на отпадъчни материали, от това да ги превърнем във внушителна декорация за градината и двора?

Да започваме. В тази публикация ще отбележим възможностите пред вас.

Саксия от пластмасова кутия.

Предлаганите артикули на пазара идват в кутии, с разнообразни форми и цветове. По-здравите такива могат да се декорират и да се използват като саксии за различни по размер цветя. Големите кофи, от строителни материали са направени от издържлив материал и са чудесни за превръщане в съд за растение. Развихрете въображението си, боядисайте ги, или ги облечете с канап (да, канапът е пръв приятел в реновиращи проекти). Оставяйки растенията на страна, кутиите могат да се изпозлват и в домакинството като контейнери за съхранение.

Декор от бутилки

Идеите от пластмасови бутилки са многобройни. Можете да си направите от саксийки, до декоративни фигурки. Декор от бутилки ще разгледаме на дълго и широко в друга статия и ще ви споделим в снимки и процес на работа как да си ги изработите. 

Декорация от Стара гума

Автомобилните гуми са златни находки за хората с идеи. 

Запушвате дъното с някакъв материал ( стиропор, пластмаса, или просто нареждате камъни), оцветявате я, или я обличате в канап… Всъщност това е напълно достатъчно тази гума да се превърне в саксия. Циментирате дъното – лилиум. Можете да я използвате и за тежест на чадър + бонус маса. Въображение, малко материали и инструменти и гумата е непознаваема.

Тук ще включим и декорациите от джанти на велосипед. Функционалността е доста по-ниска, но нивото на декорация и красота могат да надминат и украсите в приказките.

Вертикална саксия от тръба

Хората, завършили скоро ремонт по дома си ще се съгласят, че остават малки част от материали, които се чудят какво да направят. Ако разполагате със свободна PVC  тръба, можете да я превърнете в модерна арт инсталация.  За този декор работата е малко по-трудоемка и си изисква Пробивате по цялата дължина на тръбата дупки, с диаметър около 50 мм. Пълнете тръбата с почва и в дупките засаждате сукулентни или увивни растения. Това е интересна практика за отглеждане и на плодове, като ягоди.

Висяща саксия от тръби на улук

Все повече хора заменят старите метални улуци с нови. Преди да дадете старите материали на вторични, оставете си няколко парчета от улука. Те могат да се превърнат във своеобразна висяща градина. С помощта на боя, вдъхвате нов живот на металният аксесоар.  Пълните го с почва и засаждате каскадни петунии, или други висящи красоти, по ваша преценка. Избирате декоративни въжета, с които да захванете улука във въздуха. Според размера и тежестта на декорацията, подберете достатъчно стабилно място, от което да я провесите.  Ясно, е, че улукът не може да събере голямо количество пръст, подберете растенията добре, за да не се мъчат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *