петък, юли 26, 2024
Градина

Дървета в градината

Сигурни сме, че градините ви са отрупани с разнообразни, красиви цветя и храсти. А с колко дървесни видове разполага вашия двор? Предимствата на дървета в градината са многобройни и за всеки сезон. Те предлагат сянка в летните дни и завет през ветровитите сезони. Да не пропускаме, че планетата става едно по-добро място за живеене, със всяко следващо посадено дърво. Освен за красота, закачане на хамак и сенчеста отмора, плодните дръвчета могат да радват и с вкусна реколта. 

Защо да имате дървета в градината

Полезни са екосистемата

Споменахме, че от екологична гледна точка е много полезно за планетата. Позитивите не спират дотук. Дърветата предлагат една по-пълна екосистема за градинските обитатели. Те биха привлекли нови и интересни видове. Само с една закачена къщичка за птици можете да разглеждате и да слушате преминаващите видове пернати. 

Сянка и завет

Сянката зависи от вида и големината на дървото, а това от друга страна, зависи от наличното пространство. Но да си признаем, естествената сянка на дървото внася спокойствие, отмора и хармония с природата. Нужна е само една пейка, люлка или дори само постелка на земята и денят може да мине под дървото. Сянката от тези растения може да помогне и за по-ниските температури у дома, когато пречи на директната слънчева светлина да нахлуе през прозорците.

Короната на дърветата служи като защитна стена от силните ветрове. Може да предпази и от други неблагоприятни климатични особености.

Плодове

Ако се спрете на овощни дръвчета, то освен споменатите до сега позитиви, ще  хапвате и вкусни плодове. Плодовете, сред които да изберете, са ябълка, кайсия, череша и много други. А какви други плодове и зеленчуци можете да отглеждате у дома вижте тук:

Зеленчуци и плодове в саксия

Дори и от едно дръвче ще успеете да подготвите зимнина.

Уединение

Ако подберете дърветата си така, че те да са по-ниски и храстоподобни, ще си направите една своеобразна барикада от любопитни очи. Иглолистните и вечнозелените растения са идеални за тази цел.

Какво дърво да подберете

 Всичко зависи от пространството и времето, с които разполагате. Може да се спрете на дърво, което след време ще стане голямо и съответно сянката, която прави ще е голяма. Респективно на това и кореновата система ще е много развита. Друг вариант е да поддържате нежни и деликатни растения, които да  не допринасят със сянка, а с красота и благоуханни цветове. От голямо значение е и къде ще бъде засадено въпросното дърво.

За да бъдем изцяло обективни и в желанието си да ви помогнем с избора, ще  споменем и негативите от това, да имате дърво в двора.

Негативни страни, за които да внимавате

Прекалено масивни и високи дървета

Да, сянката е по-голяма, но големите и масивни дървета могат да повлияят на всичко около себе си. Ще трябва да отглеждате по-сенколюбиви растения, защото слънцето няма да е достатъчно. Високите дървета са потенциално опасни в близост до сгради, могат да попречат и на преминаващи кабели. Ако имате малки деца, които обичат да се катерят, високите дървета са още една опасност. Кореновата система не е за подценяване. Масивното растение има и масивни корени. Те  се развиват, превземат подземната част на двора, възможно е да започват да повдигат и увреждат дворната настилка.

Привличат вредители

Напълно нормално, освен полезните животинки, дърветата да станат станат благоприятен хабитат и за доста вредители. Разнообразни насекоми могат да живеят в кората, в корените и по листата.

Изискват поддръжка

Всяко красиво нещо трябва да се поддържа. За да изглеждат добре дърветата изискват подрязване на клони и оформяне. Разбира се, някои повече от други. Но поддръжката не спира само до там. В тази точка ще включим и необходимостта от периодично събиране на листа на есен и почистването на презрели и паднали плодове. Плодните дървета в градината изискват и още допълнителни грижи, като предпазване от вредители, пръскане, бране.

Запознахте се с ползите и отрицателните страни на това да се отглеждат дървета в градината. Изберете подходящото дърво или дървета за вашата градина и пространство. Дали ще бъде малко и декоративно или масивно и величествено – вие решавате!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *