петък, юли 26, 2024
Градина

Какво цъфти в градината през лятото?

Градината може да се превърне в райско местенце дори и през горещите летни дни. Не само през пролетта може да се радваме на цъфтяща флора. Градината през лятото радва с разнообразни – класически и екзотични, едногодишни и многогодишни, пъстри и монохромни, изобщо всякакви цветя.

Разбира се, не бихме могли да включим всички съществуващи растения, но ще се постараем да изброим запомнящи се и красиви представители.

Едногодишни цветя в градината през лятото

Петуния

Това е много широко разпространен представител на едногодишните растения и сме сигурни,че няма как да сте го пропуснали. Богатата на разновидности и цветове петуния, не е много претенциозна и може да радва с цъфтеж чак до есента. Все повечето хибридни варианти позволяват да си отглеждаме петунии с какви и не шарки, дори наподобяващи космос (тъмно лилаво с бели точки). От какво се нуждае ли? Достатъчно голям съд, който да побере кореновата ѝ система, слънце и напояване (но не прекалено). Каскадните представители  са наши любимци, но сме готови да се усмихнем на всяка пъстра фунийка, какъвто е и цвета на петуниите. Те са предпочитани на балкона, в саксия и дори директно засадени в земята. Лесен начин за размножаване на петунии е чрез семена.

Градината през лятото - петуния
Петуния

Важно е да не пропускате да премахвате прецъфтелите фунийки, за да освободите място за нови.

Калдъръмче

Тревисто растение, което може да пропуснете да засадите, но то ще намери път до вашата градина, всяка година. То е толкова непретенциозно и в същото време  се разпространява бързо и лесно. Не подценявайте красотата на това малко и, на пръв поглед, обикновено цвете. Пъстрите цветове ще ви радват дълго, даз да полагате каквото и да е усилия. Семената му се разпространяват сами, като разбира се може и вие да съберете за следващата година. Също както петунията, калдъръмчето може да се оглежда и в саксии и директно в почвата. То би се чувствало чудесно и сред камъните на алпинеума. Какви цветове да очаквате? –  Подгответе се за пъстър килим от червено, жълто, оранжево, розово и други.

Градината през лятото - калдъръмче
Калдъръмче

Тагетес

В едногодишната серия от летни растения сме ви приготвили все непретенциозни красоти. Тагетесът е точната комбинация от красота и лесно отглеждане. Подходящ е както за слънце, така и за сянка. Цветовете му преливат в жълто-кафявите нюанси и често е предпочитан за цветни фигури, в комбинация с други растения.  Тагетесите са представители на голям род тревисти растения, някои от които са и многогодишни.

Многогодишни цветя в градината през лятото

Лилиум

Красивите легенди за лилиума са само частица от целия чар на това растение. А пъстротата, която ще придаде на лятната градина трябва да се види, не да се описва. Лилиумът, срещан и като крем, се размножава с грудка. Ако се чувства добре, на достатъчно слънце и завет, още на втората година ще получите нови, млади растения, чиито луковици да разсадите на пролет. Цветовете са големи и впечатляващи, а що се отнася до издръжливостта им, цяла година да беше, пак нямаше да е достатъчно. Все пак, лилиумите радват с цветове за кратко (седмица-две), но си заслужава. Предпочитани са и в поднасянето на пищни букети.

Градината през лятото - лилиум
Лилиум
Градината през лятото - лилиум
Лилиум

Хортензия

Можем да опишем това цвете с пищност и пъстрота. Хортензиите са толкова магичествени, с твоите преливащи цветове, че  се чудим в градина ли сме или на фантастична планета. Красиви и издръжливи, лесни за отглеждане, те могат да преобразят сенчестите зони в двора.

Опунция

Като любители на кактусите, няма как да пропуснем този представител на флората. Опунцията може да издържи на открито, при нашите климатични условия и дори да цъфти обилно. Цветовете не траят дълго, но са впечатляваща гледка. Ако се полива достатъчно и се намира на слънчево място, кактусът би се развил чудесно.

Градината през лятото - опунция
Опунция

Ехинацея

Прилича на маргаритка, но не е маргаритка. Използва се в медицината. Що е то? – Разбира се, ехинацея. Още едно много разпространено и красиво цвете, което цъфти в градината през лятото, та чак до есента.  Розовата и оранжевата ехинацея са широко разпространени и могат да образуват пъстър килим в градината.

Клематис

Няма как да не споменем и представители от любимите ни увивни растения. Клематисът е типичен пример за цвят през лятото, в разнообразни размери и цветове. Впечатляващите храстчета, нямат големи претенции, а цветовете им са пищни и издръжливи.

Градината през лятото - клематис
Клематис
Градината през лятото - клематис
Клематис

Роза

Кралицата на цветята е част от цъфтящото разнообразие и през лятото. Разгледайте повече за това растение тук:

Грижа за розите в градината

Малки съвети

Лятото е сезон, характерен с високи температури и малко валежи. Все пак и тогава градината може да прелива от цветове. Важно е да се грижите правилно за растенията си в топлите месеци, за да са най-добрата версия на своя вид.

  • Поливайте много рано сутрин или късно вечер. Запознайте се и  със особеностите за поливане на цветята, които отглеждате. Прекаленото поливане и задържането на вода в почвата не би се понравило на много видове.
  • Наторявайте и подхранвайте растенията си, периодично.
  • Премахвайте прецъфтелите цветове, за да не пречат на новите такива. Това е ключът към по-дълго и по-обилно цъфтене на много видове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *