петък, май 17, 2024
Коледа и Нова годинаАктуално

Сушени портокалови резени, във фурна

Всяка година изсушаваме портокалови корички, но тази решихме да се впуснем в едно по-сложно приключение. Взимаме ви с нас, да подготвим сушени портокалови резени. Това може да е лесно начинание, ако разполагате със сушилня за плодове. 

Тъй като ние нямаме такава, а и не всеки у дома има,  решихме да намерим начин това да се случи в домашната фурна

Сушени портокалови резени като декорация

Портокаловият аромат е емблематичен за зимните дни и трапеза. Носталгично поглеждаме към времето, когато поставяхме портокалови кори върху печката. Подтикнати от желанието за натурални и изчистени декорации, посягаме към портокалите. Те биха ни помогнали за природна, естествена, ароматна и семпла украса. Сушени резенчета могат да се използват в направата на:

  • венци;
  • аранжировка на маса;
  • свещи;
  • коледни орнаменти;
  • декорация за подаръци.

Подготовка

Информацията, за този процес, е разнообразна. Поради тази причина проведохме наш “експеримент”. Набавихме си портокали* и ги измихме добре.

* Не обичаме да разхищаваме хранителни продукти, особено вкусни, сочни цитруси. Съветваме, да използвате портокали, които предварително сте дегустирали и смятате, че са прекалено кисели, сухи, неприятни за консумация.

Следва процесът на рязане, който направихме с нож за филетиране на риба (не ни съдете строго). Трябват ви възможно най-тънки и еднакви парчета, с непрекъсната кора. Ако имате машина за равно рязане, може да я използвате. Дебелината на нашите парчета не надвишава 3мм.

Рязане на портокалови шайби
Рязане на портокалови шайби

Съвет: Нещо, което пропуснахме в нашите опити, а смятаме, че ще помогне, е да подсушите добре резенчетата. Поставете кухненска хартия върху кръгчетата и притиснете. Така ще отнемете малка част от влагата, която така или иначе трябва да се отстрани, в процеса на сушене. Възможно е да спести време.

Ароматизиране

При изсушаване, в портокалите остава слаб цитрусов аромат. Ако искате да подсилите коледните ухания, поръсете парчетата с канела. Може да използвате и друг аромат, според вашите вкусове. Внимавайте с продуктите, които използвате. Ако ще декорирате плато с храна, то е важно да използвате само аромати и продукти от хранително-вкусовата индустрия.

Изсушаването

Вземете под внимание характеристиките на фурната. Важно е да знаете, че всяка фурна е различна. Най-ниските градуси, които поддържа нашата са 50°C. През цялото време, изсушаването се извършва с включен вентилатор + долно и горно затопляне.

Опит 1 

Наредихме портокаловите шайби в тава, върху хартия за печене. Поставихме канелени пръчици, за аромат. Целяхме изсушаването да се случи възможно най-бързо.

Наредени портокалови резени
Опит 1 – наредени портокалови резени

Стартирахме с най-ниската температура, която поддържа фурната ни, а именно 50°C.

Поради нетърпение и желание да достигнем  крайния резултат, последва повишаване до 100°C, но за не повече от 5 минути.  Половин час фурната работи отново на 50°C.  Обърнахме резенчетата, защото забелязахме, че под тях се задържа влага. След това увеличихме температурата на 100°C, отново за 5 минути.  В този момент няколко, от по-тънките резенчета, започнаха да променят рязко цвета си. Фурната продължи на 50°C още около 40 минути. През това време извадихме най-малките, защото част от тях бяха изгорели.

 От тази партида,  получихме сполучливо изсушени 2-3 големи парчета. Малките бяха стигнали до овъгляване. Всички парчета претърпяха визуална промяна на цвета, както на кора, така и на вътрешност. Миришат на канела, но не са резултатът, който търсим.

Целият процес отне около 90 минути, но високата температура не се отрази добре на изсушаването.

Сушени портокалови резени, във фурна
Графично представяне на Опит 1

Опит 2

Въоръжихме се с търпение и решихме да променим тактиката. Наредихме резенчетата директно върху решетката на фурната. По този начин топлината ще преминава по-добре през  парчетата и ще ги изсуши по-равномерно. Включихме фурната на  50°C (отново с вентилатор)  и я задържахме в продължение на 3 часа. Веднъж обърнахме портокаловите шайби, защото леко се извиваха по решетките. Може да се каже, че това беше много по-сполучлив опит. 80% от резенчетата бяха изсушени добре, с изключение на няколко по-дебели (те биха се изсушили допълнително на въздух или за още 30 мин. във фурната). Цветът им се запази и, с удоволствие, можем да отбележим мисията за успешна.

Сушени портокалови резени, във фурнаСушени портокалови резени, във фурнаСушени портокалови резени, във фурнаСушени портокалови резени, във фурнаСушени портокалови резени, във фурна
Опит 2 Опит 2Опит 1Опит 1Опит 1
Парче – 4 мм,
сушено на 50°C,
за 3 часа
Парче – 3 мм,
сушено на 50°C,
за 3 часа
Парче – 3 мм,
сушено на 50°C
+
10 мин х 100°C
за 90 мин.
Парче – 3 мм,
сушено на 50°C
+
10 мин х 100°C,
за 90 мин.
Парче – 2 мм,
сушено на 50°C
+
10 мин х 100°C,
за 80 мин.
Останали са малки
неизсушени зони.
Идеално
изсушено.
Идеално изсушено,
с лека промяна
на цвят.
Частично
изгоряло.
Изгоряло.
Таблица, с опити за сушене на портокалови резени

*От значение, за изсушаването, е и радиусът на всяка шайба.

*Фурната работи с вентилатор около 3 часа, без прекъсване. Преди да предприемете  сушене на портокали, преценете дали фурната ви ще издържи този процес. 

Надяваме се тази статия да ви послужи и да не направите нашите грешки. Доволни сме от нашето проучване и експеримент, защото разполагаме с, разнообразни по цвят, сушени портокалови резени. Готови са да ни служат в творческите коледни проекти. Следете нашата ХОБИ категория.

Сушени портокалови резени
Разнообразни портокалови резени

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *