четвъртък, юли 25, 2024
АктуалноХоби

От какво да си направим книгоразделител

Четенето е знание, отмора и билет към нови светове. Няма значение какъв жанр предпочитате, важното е да отделяте достатъчно време за това занимание, защото то ще обогати речника и мирогледа ви. Любителите на хартиени издания знаят, че винаги трябва да разполагат с книгоразделител, докато се наслаждават на някое четиво. Колкото и да ни се иска  да приключим книгата на един дъх, понякога това е невъзможно. Тук на помощ идват очно разделителите за книги. Един истински фен на книгите няма да позволи нагъване, или нараняване на някоя от страниците. Още по-важно е нейното съхранение, когато е взета от библиотека. Книгоразделителите трябва да са съобразени с нежността на листите и да са от щадящ материал, който няма да ги нарани.

Книгоразделителите са се използвали и в древността, като най-ранните намерени такива са представлявали кожени ленти с орнаменти. Днес богатството от материали и техники позволява да разширим визуалното представяне на тези аксесоари

Материали, с които можем да си направим книгоразделител

Хартия  / картон

Най-тривиалният, но и най-достъпен материал е  хартията.  Можете да си подготвите дизайни, които да принтирате върху хартия или картон. Следва ламиниране за по-дълъг живот и сте реализирали първия си домашен книгоразделител. Хартиените материали позволяват да експериментирате с формите и лесно да изрязвате елементи. Направете интересна животинска форма, с която да привлечете вниманието на по-малките читатели. Изработете персонален книгоразделител, като подарък за приятел. 

Плат

Класическите разделители, които идват с големи журнали и тефтери, представляват лента от плат. Тя се прикрепя към кориците и може лесно да служи, показвайки текущата страница. Книгоразделителите от текстил могат да достигнат нови арт-върхове, с малко текстилна боя и въображение.

Прежда

Плетени разделители. Интересно, нали? Нестандартните идеи на творците ни запленяват с иновативност и практичност. Книгоразделителят може да се направи от фина прежда, която нежно заема извивките на книгата, без да деформира страниците. Колко подходящи биха били аксесоари от прежда в някоя увлекателна зимна история.

Фазер

Ако сте намерили тънък и нежен фазер, можете да реализирате книгоразделител от него. Внимавайте с материалите, които използвате върху него. Винаги запечатват изделието с безцветен слой, за да не се замърсят страниците от пирографски  произведения или декорации по дървения материал.

Епоксидна смола

От този пластичен и издръжлив продукт също могат да бъдат направени книгоразделители. Трябва да се внимава с дебелината и грапавината на крайния продукт. Също така, работата със епоксидна смола е специфична и изисква безопасна екипировка и подготовка.  Професионалистите, работещи с този материал,  правят невероятни произведения на изкуството. В слоят смола могат да се разположат тънки и нежни декорации, като пера, листа и брокат. 

Метал

Работата с метал е по-сложна и изисква специални машини. Добавяме и този материал, защото все по-често можем да намерим в книжарниците артистични и закачливи метални книгоразделители. Те са създадени толкова нежни, че да не нараняват целостта на книгата и страниците. Металните книгоразделители са кари бижу за вашата библиотека. Ако владеете работата с инструменти за обработка на метал, можете да се впуснете в творческо приключение. Вероятно ще намерите и метални заготовки за декорация. Ще напомним да внимавате с  материалите, за да не са груби и да не нараните любимото четиво.

Книгоразделителите са необходимост и чудесен подарък. Без значение от какъв материал са, със сигурност ще усмихнат един любител на литературата. Когато са персонализирани книгоразделителите са по-лични и оставят мили спомени. Могат да се отнасят и за конкретната книга, в която се намират.

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *