събота, юли 27, 2024
АктуалноХоби

Съвети за реденето на пъзел

Реденето на пъзел е чудесно занимание, през свободното време. Пъзелите са популярно хоби и освен приятно занимание, те се отразяват добре на умственото ни развитие. Работата с пъзели подобрява краткосрочната памет и концентрацията. Удоволствието от всяка намерена част се отразява добре на настроението и увереността. Пъзелите са чудесно занимание за малки и големи.  Питате се:

„Защо са ми нужни съвети за това хоби?“

Ще ви помогнем да не се изгубите в морето от части и да не изхвърлите нервно, поредния оставен пъзел.

Кой пъзел да избера

Това е добър въпрос, а отговорът зависи от няколко критерия – форма, размер, изображение. Формата може да представлява класическо 2D платно, което се нарежда върху една повърхност. Днес има все по-разнообразни триизмерни пъзели и всички те разчупват стереотипите при сглобяване на класически пъзел. В тази публикация ще разгледаме стъпките именно при класически такъв. Размерът на класически пъзел варира, според размера на частите и техния брой. Цялостният размер не е определящ за трудността, защото зависи на какви по-малки парчета е изрязан. Формите на самите части, от своя страна, могат да допринесат за сложността на цялостното изделие. Изборът на изображение е строго индивидуален. Ако овековечавате сглобените си пъзели в рамка, със сигурност ще е добре да харесвате картината, която сте сглобили. Пазарът е богат на пейзажи, фигурални композиции, космос, фантастични и какви ли не теми. Изображението също е определящо за трудността. Повече монохромни зони предполагат по-голямо сходство в частите и по-трудно намиране на правилната. Това се отнася и за картини с много еднакви обекти и близки нюанси. 

Преди да изберете пъзел, преценете колко време искате да вложите в това хоби. Не всеки би бил ентусиазиран от дълго ровене в купчина с едноцветни парчета. Не всеки би изпитал удоволствие и ако не сте сигурни, че това е вашето хоби, препоръчваме да започнете с по-малък пъзел. Пъзел до 500 части е едно много добро начало. 

Място за редене

Това е една подценявана стъпка. Понякога импулсивно харесваме някой пъзел с над 2000 части и започва голямото търсене на свободно пространство. Подложките за пъзели са един от вариантите, с които можете да премествате сглобени елементи (ние не можем да потвърдим тази технология, защото не сме я пробвали). Няма как да заемете масата в трапезарията за неопределено време. А поставен на земята, пъзелът има голяма вероятност да се разпилее. На земята е опасен и за малки деца и любопитни домашни любимци. Изберете къде ще е вашето кътче за тази дейност и преценете колко е максималната площ, на която можете да се разпрострете. Тук ще включим и необходимостта от основа за реденето на пъзел, особено ако той ще бъде лепен. Можете да си приготвите картон или стари вестници, върху които да съхранявате сглобени фрагменти.

Ако сте най-запалените фенове на пъзелите, предлагаме да си конструирате сгъваема маса, специално за това хоби.

План за действие

Защо да не започнете хаотично? Това сие вашият пъзел и ще го редите както ви е приятно. Ние ще дадем леки насоки, които само ако искате можете да спазвате. 

Като начало, огледайте добре изображението. Вникнете в детайлите и определете кои са по-лесните и по-трудните зони.

За малки пъзели

Когато парчетата са малко, вие можете спокойно да обърнете всички части с изображението нагоре. Така ще имате по-добра визуална представа за парчетата. Отделяте всички части, образуващи рамката и я сглобявате. Чрез рамката се дефинират крайните размери на пъзела и се придобива по-добра представа за размерите. След като рамката е готова, може да изберете част, по която ще работите.

За големи пъзели

При многобройни части е невъзможно да се обърнат всички парчета нагоре. Прескачате тази точка и систематично започвате да отделяте краищата. Най-сигурно е, ако прехвърляте всяка една част в друг съд и така минете всички възможни елементи. Процесът е бавен, но ви гарантира по-голям успех в намирането на крайните части.  Сглобявате намерените парчета и обособявате  външната граница на изображението. Много добра работа! Рамката ви е завършена, огледали сте добре изображението и знаете къде бихте се затруднили и къде ще са по-лесните елементи. Взимате си няколко по-малки кутии/купички и разделяте  частите по цветове или по дефинирани обекти. Ако пъзелът съдържа море и женска фигура, постарайте се да отделите частите по цвят. Напълно е възможно да се подведе по цветове и нюанси, но това е магията на реденето на пъзел.

Още съвети при реденето на пъзел:

  • Отнасяйте се с внимание и търпение към това хоби.
  • Не разделяйте рязко и грубо случайно събрали се части.
  • Не натискайте силно парчетата.
  • Няма нужда да прилагате сила, ако едно парче видимо не е на мястото си.
  • Наслаждавайте се на целия процес!

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *