събота, юли 27, 2024
ХобиАктуално

Японското изкуство оригами

Оригами е изкуство за сгъване на предмети от хартия, създавайки триизмерни образи.

Името на японскотото изкуство произлиза от двете японски думи Ori (сгъната) и Kami (хартия). Началото му е някъде през 6-ти век, когато будистки монаси внасят хартия в Япония. В началото оригами се е използвало само за религиозни церемонии и официални ритуали, защото цената на хартията е била висока. Най-ранните книги, с инструкции за оригами, са от 18-ти век. Най – известната форма от това изкуство е жеравът, който е свързан с Японската култура. Легендата за хилядата жерава гласи, че ако човек сгъне толкова жерави от хартия, боговете ще му изпълнят желание.

оригами
Японското изкуство оригами

Има специална хартия, която се използва за оригами, но с развитието на това изкуство обекти са започнали да се сгъват от най-разнообразни хартиени материали.

Оригами може да варира от много сложни  реалистични модели до прости такива, които са по-лесни за сгъване. Колкото и да са прости да с атези модели, те изискват внимание, планиране на сгъвките и търпение. Не бихме спрели и по-нервните и нетърпеливи любители да опитат. Може това да е вашето хоби и ключ към спокойствието.

Инструкции за оригами

В техниките на оригами се включват сгъвки, с различна сложност. Изисква се много търпение да достигнете завършена форма, но ако следвате всички инструкции, ще се получи. 

Често за направата на обект се изисква да сгънете  и разгънете хартията по определен ъгъл. Това е предварително биговане, с което подготвяте хартията за последвали по-комплексни сгъвания. В повечето инструкции, в началото на процеса, се правят точно тези предварителни сгъвания и разгъвания.

Срещат се три основни нива на сгъвки, за да започнете да сгъвате модели

Сгъвката на долината

Най-основната от всички оригами прегъвания е “сгъвката на долината”. Името произлиза от това, че сякаш кара хартията да потъва надолу като речна долина. За да произведете “сгъвка на долината”, прегънат лист като среда на тетрадка или книга и забележете, че се образува формата на речна долина. Трябва ви въображение, но сме сигурни, че ако сте го видели веднъж, ще виждате речна долина във всяка книга. В традиционите оригами инструкции, това прегъване е обозначена с пунктирани линии.

Планинската сгъвка

Следва да накараме хартията да се издига като планина. Тук на помощ идва “планинската сгъвка”. Тя е преходната сгъвка, но в обратна посока. Представете си същия лист, който прегънахте за “сгъвката на долината”. Завъртете го наопаки така, че да се образува покрив на къща… или, планина. В традиционните оригами инструкции, планинската сгъвка се обозначава с прекъсната линия с тирета и точки, и стрелка за посока. 

Скуош

След като овладяхте първите две сгъвки, остава да разберете как се прави и едно по-комплексно прегъване. Познато е като “Скуош” и в основата си е смачкване на хартия на място. Това е сложна сгъвка, която е комбинация от прегъвания, които могат да се изпълняват едновременно. Прегледайте внимателно инструкциите си за да направите по правилен начин сложната сгъвка.

Овладеете ли основните прегъвания ще можете да създавате различни модели оригами, като цветя, животни, предмети.

А дали и самолетчето, което от малки прегъваме, влиза в това изкуство?

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *