петък, май 17, 2024
ХобиАктуално

8 арт идеи за рециклиране на вестници и списания

Писахме по темата как да се отървете, възможно най-природосъобразно, от ненужни вестници и списания – Рециклирайте вестници и списания по 6 начина. Сега за хората, които обичат да направят “от нищо нещо”, сме подготвили арт идеи за рециклиране.

 1. Опаковане

Ще включим и в тази категория опаковането, защото то може да развинти въображението ви и крайните резултати да граничат с шедьовър. Можете да опаковате подарък в стара кръстословица, като попълвате мили думи и пожелания. Днес е много актуално опаковането с крафт хартия, която аранжирана с изрезки от списания, ще надмине готовите опаковъчни хартии. Добавете канап, хартиени цветя

2. Смесена техника

Толкова много пъстрота и интересни шрифтове се крият между листовете. Преди да се отървете от вестниците и списанията, убедете се, че не пропускате някоя красива и цветна реклама, която може да бъде използвана за основа на картичка, или внедрена в пано от смесени техники. Един артист вижда възможност за творба във всеки материал.

3. Папие-маше

Като хванахме артистичната вълна, ще продължим в таз посока с предложението папие-маше. Техниката сме разглеждали обстойно в по-ранната публикация Що е папие-маше? . Тя е една от най-използваните арт идеи за рециклиране на хартия и ви предлагаме да се запознаете с нея и да се вдъхновите. Превърнете смачканите вестници в нещо красиво и се чувствайте горди, че сте рециклирали. 

4. Дрешка за книга

Това може да се причисли към опаковането, но дрешките за книги са си изкуство, в последно време. Изработват се от различни издръжливи материали. Можете да си направите обличка за еднократна употреба от корица на списание. Тя може да съхрани книгата ви, като я предпазва от инциденти.

5. Материал за плетене

Сръчни и изобретателни хора са измислили начин да рециклират хартията по много хитър начин. Те я превръщат в материал за плетене на различни съдове – кошници, кашпи и др. Листовете от вестници се наливат на здраво руло, като заедно с това се лепят с лепило за хартия. Лепилото заздравява структурата на хартията и тя, в тази си форма, може да се използва за най-разнообразни предмети.  

6. Квилинг

Това е интересна техника на сгъване на линийки хартия по определен начин. Крайният резултат е красив триизмерен образ. Тъй като това изкуство нашумява все повече, има и специални машини, които навиват лентичките хартия. Вестникарската хартия вероятно ще е тънка за тази триизмерна техника, но начинаещите ентусиасти могат да започнат с  лентички от пъстри списания.

7. Декупаж

При тази арт техника се използва специално лепило, с което обличате някакъв предмет с хартия. В специализираните магазини се продава подходяща хартия, но тънките изрезки от вестници също биха влезли в ретро дизайн, например. Декупажната техника се използва върху кутии, чинии, свещи и още какво ли още не. Можете да навлезете в тази техника с красиви изрезки от вестник и прозрачно лепило за хартия. Накрая запечатайте с безцветен лак.

8. Оригами

Ако вече сме ви стреснали със сложни артистични техники, тази сме ви я описали в публикацията Японското изкуство оригами. Древнато японско изкуство изисква специална хартия, но вие можете да опитате да вдъхнете живот на старите листи. Семейна вечер с оригами звучи забавно. Развихрете въображението си и тренирайте пръстите и нервите си.

Измислете ваши арт идеи за рециклиране

Ако никоя от тези идеи не е вашата, помислете как да рециклирате старите вестници и списания, чрез друг вид изкуство.

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *