петък, юли 26, 2024
Хоби

Материали за мартенички

Мартениците са традиция, която стимулира креативността и новите идеи, в същото време ни кара да погледнем към миналото. Бяло и червено конче, преплетени в символичен накит и нещо повече. Мартениците са българщина и това не би се променило, дори и да импровизираме с техниките за изработване. Ще ви споделим няколко материали за мартенички, от които могат да станат бяло-червени бижута. 

Прежда

Класическата мартеница за ръка представлява двуцветна връв, декорирана с камъни, мъниста и др. Това може и трябва да го прави всяко дете. Лесно може да намерите готова усукана прежда, която да превърнете в мартенички за ръка. Това са един от най-комерсиалните, но и удобни разновидности на символичния накит. Направете ги така, че да се стягат и отпускат с мънисто. Така ще улесните тяхното отстраняване, без да се налага да се късат.

Вълна

Това е много характерен материал, за фолклорни накити и аксесоари. Днес в магазините за творчески материали можете да откриете изобилие от вълна, както и пособия за експлоатация. Може да използвате техниката мокро плъстене, или със специална игла да сплъстявате малки елементи от вълна. Ако спазвате червено-бялата гама, със сигурност бихте създали чудесни мартеници. Като висулка на гердан, за нежна брошка или дори за украса на дома. Да не забравяме, че и домът трябва да бъде окичен за празника. 

Ако сте се спрели на варианта с брошка, във всеки хоби магазин ще намерите заготовки за този тип аксесоар.

Хартия

Защо не? Може да подарите мартеничка, под формата на картичка или друга хартиена декорация. Съчетайте техниката оригами, с българските обичаи. Това е занимателен и остроумен вариант, ако искате да изненадате по-голяма група от хора.

Плат/ дантела

Като материали за мартенички можете да използвате всевъзможни текстилни  варианти. Изберете между прозрачни тъкани и плътни материи.

Декоративна лента

Още един материал, който подлежи на бърза и лесна обработка. С помощта на лепило, лентите могат да се превърнат в красиви пролетни цветя. Необходим е само завършек с красиво камъче и мартеницата е готова.

Дърво

Мънистата и декоративните елементи, направени от дървен материал, придават един характер вид на мартениците. Но употребата на дървото не свършва до там. Може да го използвате като основа на самото изделие. Малки дървени шайби, ръчно рисувани и презентирани като мартеничка са идеалната висулка за дома, колата, офиса.

Филц

Този материал е все по-често използван сред творците. Лесен е за обработване, може да се шие, лепи, изрязва и се предлага в голямо разнообразие от цветове и дебелини. Що се отнася до филц, сме виждали прекрасни творения.

Материали за мартенички – смесена техника

Не се ограничавайте само с един материал – импровизирайте и комбинирайте.  Направете брошки от филц, на които да залепите и мъниста и усукана прежда, не пропускайте и дантелено цвете. В изработката можете да включите и материали като канап.

Първи март събужда креативността, наред с първите пролетни вестители. Подгответе само мартеничките за близки и приятели.

Какви материали ще използвате?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *