петък, юли 26, 2024
Идеи за домаДомашни любимци

3 начина за премахване на косми от тапицерия

Пухкавите домашни любимци доставят много радост за едно домакинство. Уви, периодично, те са и причина за натрупване на значително количество козина по пода, мебелите и всяко едно кътче на дома. Ако разполагате с тапицерия, която задържа козината, тази статия е за вас, защото ще разгледаме 3 начина за премахване на косми от тапицерия, когато обикновеното минаване с прахосмукачка не е достатъчно. 

Премахване на косми от тапицерия

1 С влажна ръкавица

Звучи съмнително? Гумената ръкавица може да ви помогне в борбата с космите. Дръжте в близост до вас съд с вода, като може да разтворите в нея и текстилен препарат. Така не само ще почистите, но и ароматизирате. Успеваемостта на тази техника варира при различието на текстила. Важно е да имате и къде да съберете отделилата се козина, защото ще има със сигурност. Навлажнявате ръкавицата, избирате си посока на почистване и с лек натиск върху повърхността започвате да премахване събралата се козина. В мрежата можете да засечете и специализирани ръкавици, които да са със специална материя за улавяне на косми, но те спадат към нашата точка 3. Ако сте имали гост с куче и не разполагате със специални уреди и приспособления, този трик ще ви помогне. 

премахване на косми от тапицерия
Премахване на косми с влажна ръкавица

2 С тиксо

Тиксото е велико! Вече го използвахме за какво ли не в нашата статия: Приложение на тиксото у дома

Сега идва ред да го включим и в борбата с космите. Широкото прозрачно тиксо е най-добрия вариант, ако се налага да почистите по-голяма повърхност. Все пак, имайте на предвид, че ще изхабите  солидно количество от него. То е силно лепкаво и лесно ще улови дори забилите се косъмчета в тапицерията. Би ви помогнало и в по-голямо разнообразие от текстилни повърхности. Няма как да не споменем, че е и идеално за премахване на косми от дрехите. 

Премахване на косми от тапицерия
Премахване на косми с тиксо
Премахване на косми от тапицерия
Премахване на косми с тиксо

3 Със специални уреди

Всеки дългогодишен собственик на пухкав любимец има богат асортимент от подобни устройства. Специализирани ръкавици или лепящи ролки, интересни уреди, които събират козината по разнообразен начин. 

Каквито и форми да имат те, принципът им на работа е често е сходен и се свежда до следните опции:

  • Покрити са с материал, който събира козина в едната посока. Влакната са така устроени, че задържат космите, а когато промените посоката, събраното се сваля лесно от повърхността на устройството. Вървят с приспособления за самопочистване и отделение за събраната козина. 
  • На принципа на тиксото. Дълга последователност от силно лепящи парчета лента. Удобството е, че са разположени върху ролка, която оптимално завърта цялата си повърхност за събиране на козината. Когато повърхността на ролката се наслои и спре да лепне, най-горния лист се отлепя и освобождава място на следващо чисто и много лепящо парче. 
Премахване на косми от тапицерия
3 начина за премахване на косми от тапицерия
Премахване на косми от тапицерия
3 начина за премахване на косми от тапицерия
  • Като лепкава гума. Често и този вариант е под формата на ролка, но покрита с гумиран материал, който залепя чудесно. Когато се намокри, гумата спира да лепне и може да бъде почистена под струя с вода или в съд. Изсъхнала впоследствие, ролката е готова отново да събира козина. И така много, много пъти. 

Възможно е да сте срещали и други интересни уреди и джаджи – едни с добра успеваемост, други не толкова.  Все пак, всичко зависи от вида тапицерия и вида, дължината и дебелината на натрупалите се косми.

Съвети за по-малко косми по тапицерията

Най-добрият начин да предпазите мебелите си от събиране на много козина е ако използвате предпазни покривала, върху които да допускате любимците. Те могат да са от материи, които много по-лесно се почистват. 

Не подценявайте прахосмукирането. Дори да не разполагате със специална приставка за тапицерия, минете през мебелите, като има шанс да оберете голямо количество козина. 

Не пропускайте да четкате и самите домашни любимци, като им помогнете по-бързо да се отърват от скубещата се козина. А колко много и разнообразни джаджи има по тази тема… Ще се изненадате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *