четвъртък, юли 25, 2024
ХобиАктуално

Що е папие-маше?

Папие-маше е много популярна и използвана техника за изработка на различни декорации, която включва хартия и течност/лепило. Напълно е възможно в училище да сте се сблъсквали с тази техника, създавайки невероятни шедьоври. 

История

Методът е кръстен на френския термин за „сдъвкана хартия“, каквото и на практика представлява и папие-маше. Въпреки френските корени на названието, този занаят е бил познат на много други места по света.

Тази техника съществува от векове. Още древните египтяни са практикували примитивна форма на папие-маше за направата на маски. Те са използвали слоеве папирус или лен, покрити с гипс. През 18-ти век, тази техника е използвана и в Европа като евтина алтернатива на декоративна мазилка.

Днес папие-маше може да се направи с различни материали. За покриващ елемент се използват листи, вестници, салфетки, плат. Слепващият агент може да е от различни лепила на водна основа, брашно, гипс.

Същност на папие-маше

За да направите изделие от папие-маше ви трябват парчета хартия или плат.  Лепилото, което ние използваме за проектите си с папие-маше е C200. То лесно се разрежда с вода, до кремообразна смес. В тази смес накисвате за момент парчетата, които сте подготвили, след което започвате да ги нареждате в желаната форма. За по-голяма яснота в обясненията, ще използваме пример.

Пример

Искате да направите  планета (много са актуални в детските проекти за училище). Надувате балон, според желаната големина на сферата. Предварително сте накъсали/нарязали парчета хартия. Разтваряте лепило с вода така, че да се получи кремообразна смес. Потапяте парчетата хартия в сместа и започвате да обличате плътно, с припокриване, повърхността на балона. Наслоявате парчетата хартия с още лепило и разнасяте, с помощта на четка.

Не забравяйте да оставите дупка в конструкцията, през която ще спукате и премахнете балона. Но това трябва да се случи, след като лепилото и хартията за напълно изсъхнали и втвърдени. Друг вариант, за прилагане на техниката, е образуване на паста от лепило, вода и смачкана хартия. С тази паста се облича избраната повърхност и отново се изчаква да засъхне.

Степента на  твърдост на  направеното папие-маше зависи от няколко фактора:

  • Каква хартия използвате;
  • Какво лепило използвате;
  • Колко дебело е наслояването на покривния материал;

Резултат

Веднъж засъхнали, хартията и лепилото се превръщат в здрава конструкция, която можете да режете, шлайфате и боядисвате, докато заприлича на шедьовъра, който сте си наумили.

Повърхностите, върху които можете да творите са според необходимостта и въображението. Ако искате по-лесно да отлепите крайния резултат, облечете повърхността във фолио, преди наслояване. Чрез папие-маше можете лесно да пренесете детайлите на един предмет, върху съвсем нов такъв.

Приложение

Както споменахме, папие-маше се използва широко за училищни предмети, защото може да се реализира с нетоксични и безвредни материали ( вода, хартия, брашно). Тази техника лесно може да си намери приложение в изкуството, за направата на кутии, купи, скулптури от хартия и релефни колажи. 

Не мислете само за малки обекти. Папие-маше може да се използва в по-мащабни проекти, като карнавални маски, пинята и големи реалистични фигури. Често използвано е и за сценични декори.

маски от папие-маше
Що е папие-маше?

Предимството на тази технология е лекотата на крайният продукт. 

На базата на нея облякохме и Градинска декоративна къща. За да издържа на външно условия обаче използвахме плат и циментов разтвор.

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *