събота, юли 20, 2024
АктуалноГрадина

6 ползи от градинарството

Градинарството – без значение дали е просто хоби или начин на живот, то внася в ежедневието ни онази нужда от допир с природата. А той е изключително важен, особено в големите забързани градове, където най-близкото до природа понякога е фототапетът на амазонска гора.

Ще ви дадем  6 причини защо градинарството е полезно за вас. 

Горим калории

Градинарството не е лека работа. В зависимост от дейността, която извършваме, можем да достигнем до интензивна физическа активност. Няма да обясняваме за земеделците, които разполагат с декари земя. Техният труд е свързан с много работа и грижи. Дори и любителят-градинар, който се занимава с цветята в градината, гори солидно количество калории. Смяната на различните дейности, еуфорията и лекотата, с която се върши градинската работа, остават впечатлението, че тя всъщност е лека. Не, със сигурност не е така. От пресаждане, до носене на саксии, поливане, косене. Вие непрекъснато сте в движение, навеждате се, използвате ръцете и краката си. Използвате и ума си.

Разсъждаваме и запомняме

Освен физическата активност, която изисква, градинарството е свързано и с много нужни познания. Ако искаме да отгледаме конкретно растение, трябва да се запознаем с неговите нужди. Докато се усетим, съзнанието ни се е превърнало в богат журнал от градинарски записки. Кога да полея билките, кога да пресадя цветята, къде да оставя капризната орхидея и подобни. Цветята ни учат на дисциплина, защото ако искаме да им се радваме, то трябва да се грижим за тях. 

Стоим на открито

Не твърдим, че не можете да се грижите за растения по средата на хола, дори сме сигурни в обратното. В повечето случаи обаче предпочитаната зона за работа с растения е балкона или градината. Слънчевите бани, в умерено количество и с подходящи предпазни препарати, са много полезни за организма. Докато работите в градината, тялото ви често е изложено на Слънце, набавяйки си витамин D. Той от своя страна има благоприятно въздействие на костната ни структура. И в този случай ще потвърдим – градинарството е здраве!

Имаме домашна продукция

Отгледаното в домашната градина е лично наша продукция, която гордо можем да сервираме на семейство и приятели. От нея можем да си направим и ЗИМНИНА.  След като знаем как сме изглеждали растенията и с какво сме ги обработили, спокойно можем да им се насладим. Без значение дали е едногодишен разсад или овощно дръвче. Всяко едно растение има своите нужди. Вие се грижите за него, а то ви се отблагодарява с богата реколта. Плюс това включването на плодове и зеленчуци в диетата ви, ще допринесе за по-здравословен начин на живот. Как да не заобичате градинарството? 

Създаваме и се грижим за живот

Удовлетворението от създаването и съхраняването на един живот е ненадминато. Чувствате се като император в своята райска градина и тя се превръща във вашата хармония. Вие избирате какви растения да създадете, как да ги комбинирате и в коя част на двора да ги презентирате. Често растенията ни пленяват с красотата си, до толкова че всеки нов сезон се сдобиваме с нови сортове, с нови кашпи и с нови сили за работа в градината.

Успокояваме се

Да сме в хармония с природата може да звучи доста лицемерно, докато използваме какви ли не технологии, които я репресират ежедневно. Развитието на човечеството е факт и то не трябва да бъде за сметка на околната среда. Не трябва да се къса връзката с природата, затова всяка една домашна градина е толкова ценна. Тя не само храни тялото, тя е изпълва душата и извисява ума. Човек се чувства по-щастлив и спокоен, когато ръцете му са заети с нещо толкова значимо и красиво. 

Обобщение за градинарството

Смята се, че човек е живял напразно, ако не е посадил поне едно дърво. Надяваме се да ви убедим, че градинарството ще ви донесе само позитиви и приятни емоции.

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *