петък, юли 26, 2024
Идеи за двораДомашни любимци

Домашни любимци в двора 

Ако имате куче или коте и живеете в къща, е напълно нормално те да излизат на двора. Как да сме сигурни, обаче, че пред тях не се крият опасности и как самите те да не станат заплаха за красивата градина? Днес, ще се опитаме да отговорим на тези въпроси.  Да разгледаме всички изпитания, свързани с домашните любимци в двора.

Как да направим двора по-приветливо място за домашните любимци

Обезпаразитяване на двора

Като начало, е много важно системно пръскане с препарати срещу паразити. Това е важно и за обитаването на двора от нас, хората. Не е достатъчно любимците да са обезпаразитени,  използвайте препарати срещу паразити и спазвайте описаното  карантинно време. Така ще превърнете пространството отвън в по-безопасно за деца и животни.

Опасни растения

Градината може да е отрупана с прекрасни растения, но дали всички са безопасни за вашето животинче?  Ето тук можете да прочетете повече по въпроса: Опасни растения в градината

Ако все пак притежавате някое от тези растения, се опитайте да ограничите достъпа до него (Това начинание с котките ще си бъде приключение).

Прясна вода

Това сме го описвали няколко пъти в статии, свързани с домашните любимци. Важно е  те да имат достъп до прясна вода както у дома, така и вън. Това може да се осигури лесно, като не забравяйте добре да почиствате съдовете. Все пак е възможно там да се развиват бактерии и микроби. Ако животинките имат обособено място за пиене на вода, то може би по-рядко ще се втурнат към красивия лилиум, за утоляване на жаждата.

Обезопасете водните басейни

Стана дума за лилиуми и е необходимо да добавим тази точка. Малките котки и кучета са много любопитни. Те трудно ще се спрат пред  забрани, докато не са напълно обучени. Веднъж заиграли се с лакатушещите листа на лилиите, има голяма вероятност да паднат във водата. Следват редица неприятни сценарии. По-безопасно би било да поставите ситна мрежа над езерцето, ако е по-дълбоко. Призоваваме, въпреки красотата на тези водни растения, животинчето да порасне и се обучи в една по-безопасна среда.

Осигурете сянка

Ако животните живеят у дома, най-вероятно, няма да ви е необходима цяла къща за тях и отвън. Все пак те биха се нуждаели от сенчесто и спокойно място, в което да прекарат слънчевия следобед. Осигурете им заслон, който си е лично техен. Не забравяйте да добавите и няколко  играчки, с които да се забавляват… Когато им омръзне да си почиват.

Обезопасете

Както при децата, така и при животните, е задължително обезопасяването на целия двор. Да няма вредни и опасни вещества,  бодливи и остри елементи и други. Всички опасни градински аксесоари е добре да са вдигнати или прибрани.

Домашни любимци в двора, без проблеми

Обучение

Ако имате възможност и разполагате с младо животно, то лесно ще подлежи на обучение. Научете го къде е добре да се върви, къде е добре да се ляга и къде не може да се копае. Всичко може да се случи с търпение и лакомства. Не забравяйте, че различните животни са с различен темперамент и ниво на подчинение. Не бъдете груби, а се опитайте да приспособите обстановката

Добри заграждения

Това е много важен фактор, не само в самия двор но и за външния свят. Ако имате пуснато животно, предимно куче, то със сигурност ви е необходима висока и стабилна ограда.  Ограждения могат да се сложат и в градинската част, за д ограничите достъпа на пухкавите обитатели до зеленчуковите култури, например. Цветните лехи можете да дефинирате с дървена, декоративна ограда и стискаме палци Шаро да не се свръх ентусиазира и да мине през нея.

Специално място за специални нужди

Нормално е котките да гледат на големия пясъчник като на голяма тоалетна. Това е в природата им. Това, което можете да направите е да покривате пясъчника на децата и да осигурите друго място за вършене на тези работи. При кучето също не е сложно. Това, че го пускате на двора, не означава, че не трябва да си правите разходки. Физиологичните нужди на кучетата лесно могат да се напаснат в един организиран график. Все пак отделете позволено място за подобни нужди и в двора.

Използвайте саксии

Ако преместите по-голямата част от цветята  в саксии, шансът да създадат интерес за домашните любимци е по-малък. Едва ли котката ще предпочете да легне в тясна саксия, вместо в лехата с детелини. Търсенето на “котка в саксия”, изглежда опровергава последното ни твърдение. На нас остава само да се надяваме, че котката ще предпочете детелинките. Подбирайте масивни саксии, трудни за избутване, а най-малките вдигайте на недостъпни места.

Каквото и да правите, не забравяйте, че изборът да имате домашен любимец е изцяло ваш. Възможно е да направите няколко компромиса, свързани с приказни двор и градина, но всяко животинче си заслужава!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *