петък, май 17, 2024
АктуалноГрадина

Опасни растения в градината

Красотата в природата може да е уловка. Най-красивите гъби са най-отровни, най-пъстрите жаби също. Дори не подозираме, че зад красотата на някои домашни растения може също да се крие опасност. И ако тази статия започва като страница от ужасяваща книга, спокойно! Само ще разгледаме кои са най-често срещаните опасни растения в градината.

*опасни – съдържат токсини, които могат да имат отицателно въздействие върху организма.

Момина сълза

Нежно име и още по-нежна външност. Тази фина красавица е многогодишно тревисто растение и краси дворовете и широколистните гори със срамежливите си камбановидни цветове. Въпреки, че се използва в парфюмерията, всяка една част от момината сълза е отровна. Сърдечните гликозиди, които растението съдържа, използвани правилно, могат да се превърнат в елексир. При грешна експлоатация обаче, могат да доведат до гадене, замайване, обриви. Поглъщане в големи количества може да причини по-лоши последствия  и задължително трябва да се потърси медицинска помощ с конкретно обяснение за количества на погълнатото растение.

  • Опасно за  възрастни, деца, животни.

Рододендрон

Величествен и красив храст, с пищни цветове. Въпреки, че отглеждането му не е толкова лесно начинание, той е диамантът в много градини. Оказва се, че това красиво растение крие и много опасности. Не трябва да се засажда в близост до пчелни кошери, защото нектарът му, както и всички части на растението съдържат богато количество токсини. Контактът на деца с това растение, може да доведе до лоши последици. За животните, особено за по-дребните домашни любимци, е голяма опасност поглъщане на листа и цветове, дори контактът им с токсичната почва. При натравяне, освен основните проблеми като гадене и световъртеж, могат да настъпят сърдечни и респираторни проблеми.

-особено опасен за възрастни, деца, животни.

Олеандър

По-разпространеното му име е зокум, а красотата му често се пренася, от средиземноморските брегове, в нашите дворове. Растението става голямо и впечатляващо. Тъй като обича по-топлия климат, се налага да бъде прибирано, през студените месеци. Това налага контакт с растението и съхранението му у дома. Трябва да сте изключително внимателни, защото обикновеният зокум влиза в графата на опасни растения.  Той съдържа токсичен глюкозид. Не трябва да се заблуждавате от това, че растението бива посещавано от някои насекоми. Малка част насекоми все пак не се влияят от токсините му.  Всяка част на зокума е  токсична – от листата до самия нектар. Смята се, че дори и да е изсъхнал олеандърът все още съдържа токсични вещества.

Поглъщане на листо може да е опасно за деца и животни. Отравяне със зокум може да причини сърдечни нарушения и проблеми с централната нервна система.

-особено опасен за възрастни, деца, животни.

Нарцис

Може би повечето са запознати с легендата за красивия младеж, влюбен в собственото си отражение. Ние така влюбено гледаме жълтите цветове на нарциса, подсказващи идването на пролетта. Това растение е с много подвидове и непрекъснато се създават още. Луковиците на нарцисът се засаждат лесно и години подред могат да ни радват с показващ се цвят. Също тези луковици съдържат алкалоиди, които могат да причинят проблеми на домашните животни. Бъдете изключително внимателни с местата, където са посадени луковиците. Те могат да са обект на изравяне и поглъщане. Не позволявайте на животни да пият от вода, в която са били поставени нарциси.

  • особено опасно за животни

Глициния

Тя е едно от нашите предложения за увивни растения, защото е прекрасен представителн на тази група. Красотата на глицинията е неуспорима. Важно е да се знае, че всички части на растението съдържат лектин и вистерин. Докато листата и цветовете са по-безобидната част от глицинията, то шушулките със семена го правят част от останалите опасни растения, особено за животните. За да се застраховате от неприятни ситуации, винаги почиствайте паднали листа, цветове и особено шушулки. Препоръчително е да се работите с ръкавици или да измивате обилно ръцете си с вода, след като сте имали досег до части на глицинията.

  • особено опасно за животни

За градинските опасни растения

Бъдете внимателни  и добре информирани какви растения засаждате в градината си, в близост до близките си и до домашните любимци. При неразположение или проблем потърсете лекарска помощ и дайте ясна информация за растението, което го е причинило. Надяваме се тази статия да ви е била полезна!

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *