петък, юли 26, 2024
Идеи за домаАктуалноДомашни любимци

Съвети за домашни любимци

Има редица ползи от отглеждането на животинче у дома. То се превръща във верен приятел, изпълва ежедневието ни с усмивки и намалява стреса. Все пак, то се нуждае от грижа и внимание, а на нас остава предварителната психическа подготовка. Вижте нашите съвети за домашни любимци.

Предварителна подготовка

Както споменахме, това е много важна стъпка. Едно мило котенце може да разтопи всяко сърце, но не трябва да действате първосигнално. Прегледайте плюсовете и минусите, от това да се грижите за живо същество. Да, има и минуси, с които трябва да се примирите. А когато приемете, че почивката ви ще се отложи, защото няма на кого да оставите кучето, не се ядосвате и разочаровате, значи сте готови. Когато приемете с лекота минусите и умело ги превърнете в плюсове,  сте подготвени да имате домашен любимец. 

Ако сте човек с по-висока физическа активност, кучето би било чудесен спътник в разходките. Ако работите от вкъщи, котката ще изпълва ежедневието ви с приключения и усмивки (особено с начините си на спане). А ако искате да покажете ексцентричността си чрез домашен любимец, изберете нещо по-различно. Не пропускайте да проучите добре всички особености на новия член на семейството.

Нашите съвети за домашни любимци продължават с това да прецените свободното си време, пространство у дома и наличните финанси. Луксът, да отглеждаш живо същество, ще консумира  и от трите. Необходими са безопасни условия за живот и семейна среда, изпълнена с обич. Хубавото е, че можете да подберете домашния любимец според своите изисквания и време. Наличието на деца е също важен фактор. Те биха се научили на грижа и поемане на отговорност, но не всички животни са подходящи, за семейства с малчугани.

Пространството е от голямо значение. То трябва да се съобрази с размера и активността на животното. Що се отнася до частта с разходите, различните любимци имат нужда от различни консумативи, освен храна и посещения при ветеринаря.

С всички тези предупреждения нямаме за цел, да ви плашим. Лично нас ни плаши повече поведението на неподготвени стопани, изоставащи животинките, когато им стане неудобно. Не бъдете такива стопани, а продължете да четете.

Подготовка на дома

Избрали сте с каква животинка искате да споделяте пространството си. Следва да направите жилището безопасно. Когато любимецът живее предимно в клетка, аквариум или терариум, е необходимо да направите благоприятен за живот неговия хабитат. Погрижете се за температурата, влажността и всички необходими условия. Преди това, разбира се, е много важно да сте ги проучили добре. Ако животинчето ще обитава свободно целия дом, имате повече работа. Всички опасни предмети трябва да са прибрани. Да, и онези лесно достъпни аксесоари, върху шкафа на телевизора. Препаратите, с които чистите дома, трябва да са щадящи здравето на новите обитатели. 

Домът трябва да е устроен така, че да не възпрепятства физиологичните нужди на животното.

Грижи

Осигурете добър живот на своя домашен любимец.  Поддържайте винаги източници с прясна вода, хранете го правилно и отделяйте време за него. Той ще ви се отблагодари с безприкословна любов. Оставете достатъчно играчки, с които да се забавлява. В ранна възраст животинките са по-палави и, когато се отегчат, започват да правят пакости (знаем го от личен опит). Отделете време за обучение на животинчето. Дисциплината е важна и би ви помогнала в отглеждането. Но не бъдете строги. Животните не трябва да се плашат от вас, а да ви имат доверие.

Грижете се за здравето и хигиената на любимеца и не пропускайте лекарски визити. 

Още съвети за домашни любимци

Съветите ни са генерални, но всяко животно има различни нужди, различни начини за поддържане на хигиена, различно хранене и други. Обединяват се в необходимостта им от внимание и обич. 

Съветваме ви да се променяте, заедно с любимеца си. Научавайте нови неща, израствайте и се превръщайте в по-добра версия на себе си. 

А ако ако имате възможност, не купувайте животно – осиновете си едно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *