петък, юли 26, 2024
Идеи за дома

4 идеи за кошчето за отпадъци

Колкото и да се опитваме да живеем природосъобразно без генериране на отпадък, то все пак се налага да изхвърляме това-онова. Опаковки, стара храна и какво ли още не стават част от кошчето за отпадъци. Когато кошът е по-голям и труден за напълване, от него може да започне да се разпространява неприятна миризма. Изхвърлили ли сме някакъв вид храна (месо,мляко, сирене). То ароматите за отрицателно време могат да превземат цялото пространство. Как бихте могли да се преборите с тях?

1 Използвайте торбичка за отпадъци

Можете да използвате коша за отпадъци директно, без да предпазите повърхността му с торбичка. Това обаче налага често и старателно измиване, защото той ще се превърне в свърталище на бактерии. Ако събирате разделно, то в коша за пластмаса може да няма торба, но е препоръчително да поставите предпазна торбичка на разнообразни отпадъци, които могат да текат, цапат и да миришат. Все пак, бъдете пестеливи откъм употребата на  торби или се насочете към биоразградими такива. 

2 Опитайте разделно събиране на отпадъци

Разделното събиране може да ви се струва непосилна задача, но не и съвсем неизпълнима. Ще свикнете да отделяте пластмасовите отпадъци от хартиените, както и тези с хранителен отпадък. Това дори би помогнало с разпространение на миризмата, защото винаги с хранителен отпадък можете да подготвите домашен компост.

3 Скрит кош

Не е задължително кошът за отпадъци да е на показ в помещението. Създадени са специални кошници и издърпващи механизми, за долен ред, които са пригодени за дискретно изхвърляне на отпадък. Кошът е скрит, но достъпът до него е лесен и удобен, а ароматът не се разпространява толкова свободно.

4 Добавете ароматизатор

Ако се притеснявате от миризмата, която се носи от кошчето за отпадъци, винаги можете да добавите освежител за въздуха. В магазините продават и специализирани такива, като вие можете и да пригодите един съвсем обикновен ароматизатор. Натурални продукти като кафе, пък могат много сполучливо да прикрият носеща се неприятна миризма. 

Почистване, дезинфекциране и употребата на биоразградими торбички  е ключ към високата хигиена на кошчето за отпадъци и респективно на домакинството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *