петък, юли 26, 2024
Идеи за двора

Да си направим дървена кашпа

Днес ще разгледаме как бързо и лесно може да си направите дървена кашпа. Често се случва да имате определено пространство и да не може да намерите точният размер кашпа за него. Това не трябва да Ви притеснява. Следвайте стъпките по-долу и ще получите хубава нова дървена кашпа.

Какво ни е необходимо за направата на дървена кашпа?

  • Дъски с Ширина/Височина/Дебелина: 400 см./ 18 см./ 2 см.
  • Видии: минимум 3 см. за дърво и няколко по-къси от 2 см.
  • 2 метални шини
  • Ленен безир
  • Боя за пчелни кошери или на водна основа
  • Найлон
  • Молив
  • Валяк/четка
  • Ролетка/метър

На помощ ще ни дойдат и някои от инструментите за обработка на дърво.

  • Шлайф
  • Зеге
  • Винтоверт

Преди да започнете

Премерете с какво разстояние за кашпи разполагате. Размерът на дъската е примерен и е съобразен с личното ни пространство. Имаме да запълним 2 пространства и крайните размери на кашпите ще бъдат съобразени с тях.

Схемата е следната:

Да си направим дървена кашпа
Да си направим дървена кашпа

Може да изглежда доста опростено, но като за първи опит преценихме, че не трябва да прекаляваме с амбициозните идеи. А и основната красота ще бъде от цветята, а не от самата дървена кашпа

Процес на работа

Препоръчваме, преди да нарежете парчетата от дървен материал, да изгладите добре самите дъски. Ако сте закупили ламперия или добре обработено дърво, това няма да е необходимо. В нашия случай нямаше как да прескочим тази стъпка.

Измерване и изрязване

Двете стъпки са съчетани, защото всяко една част бива измерена и след това изрязана. 

*Машините за рязане отнемат част от материали при срез, ако разчертаете цялата дъска и започнете да я режете, ще имате размнаване в реалните размери.

За една кашпа са ни необходими 3 парчета с еднаква дължина – две стени и дъно и две страници.

Как смятаме?

Например, искаме кашпата да е дълга 170 см. Изрязваме 3 парчета с тази дължина. Поставяме дъното и  в изправено състояние допираме предната и задна част. Двете страни не лягат върху дъното, а са до него. Така получаваме малко по-голяма стабилност, защото общия размер на дъното става 170 см. на 22 см. ( гредата е висока 18 см. + 2 дебелини на другите греди по 2 см.). Остава да сметнем малките страници,  с които ще затворим кашпата. Нашите решихме да разположим върху дъното. Те следва да бъдат 18 см. широки и 18-2 см. високи.

Имаме размерите, чертаем и изрязваме. Със зеге или друг уред за рязане на дървен материал, внимателно и с предпазна екипировка, изрязваме. Ако смятате, че няма да се справите с тази част, обърнете се към дърводелец. Той би подготвил частите за кашпа изрядно.  Ако се налага, загладете местата на срез, допълнително. 

Безир и боя

Решихме да импрегнираме дървения материал с ленен безир, което ще допринесе за издръжливостта му, в различни метеорологични условия (използвали сме го и за редица екстериорни проекти от дърво).  Всичко ще намажем с безир в 2 слоя, преди да започнем да сглобяваме. Следват и 2 слоя боя, като винаги предпочитаме боята за пчелни кошери или на водна основа. Нанасянето и на безир и на боя извършваме с малък валяк. В топлите дни изсъхването на боядисаните повърхности става изключително бързо. 

Да си направим дървена кашпа
Процес на нанасяне на безир
Да си направим дървена кашпа
Процес на нанасяне на безир
Да си направим дървена кашпа
Процес на нанасяне на безир

Сглобяване

Снабдете се с видии за дърво, които са достатъчно дълги, че да удовлетворяват дебелината на материала, с който разполагате. Видията трябва да преминава през едната дъска и да се захваща достатъчно в другата. Можете да пробиете предварително тесни отвори, ако се страхувате, че материалът би се пукнал. В нашите греди, с дебелина 2 см., не изпитахме подобни проблеми. 

Хванахме всички части на кашпата. За по-голяма стабилност на конструкцията ( все пак дължината на кашпите ни ще е 170 см) използвахме и метална, ъглова сглобка. С нея свързахме дъното и една от по-дългите страни на кашпата. Сглобката е прикрепена с по-къси видии.

Да си направим дървена кашпа
Процес на сглобяване
Да си направим дървена кашпа
Метална, ъглова сглобка

Финал

Имаше довършителни дейности, с боядисване на пропуснати части. Остава да изрежем парче найлон и да го разположим в кашпата. Не сме го залепяли. След това, пълним с пръст и засаждаме растения.

Да си направим дървена кашпа
Довършителни дейности
Да си направим дървена кашпа
Добавяне на найлон

Бонус: крачета за дървена кашпа

Това не е  задължителен елемент, но все пак ще го споделим с вас. Крачетата ще държат по-голямата част от кашпата във въздуха. Дървеният материал няма да задържа много влага и това би удължило живота му. Как да си ги направите? Следвайте същите стъпки като останалите части. сами подберете размера им и ги прикрепете отново с видии.

Този вид кашпи са идеални за отглеждане на сукулентни растения. А можете да поставите и по-малки саксии в тях.

Ето така само за един следобед може да се сдобиете с желаната дървена кашпа.

Финал на дървена кашпа
Финален изглед

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *