петък, юли 26, 2024
Градина

Полезни насекоми в градината

Живот кипи в градината, от ранно утро, та дори и в мрачна вечер. Благоприятния биотоп, който сте изградили в двора си, заедно с растителните и животинските видове образува хармонизираща екосистема. Ето някои от разпространените и полезни насекоми в градината:

Пчели

Тези насекоми не са само красиви, те са и много полезни за опрашването на растенията във вашата градина. Ако сте се погрижили да  отгледате примамливи за тях цветя, те ще ги обикалят с нежно жужене. Медоносните пчели не само допринасят за екологичното равновесие, но и дават на човечеството редица полезни съставки като мед, прополис, пчелно млечице и други. Земните пчели са едни много забележими представители на този вид. Те са много по-мъхести и по-едри от медоносните. 

Калинки

Нежни, дребни бръмбарчета, които са много ценени сред земеделските райони. Тези петнисти насекоми се справят чудесно с листните въшки. Те са хищни още от ларви. Тогава нападат и изяждат ларвите на някои вредители. Ако срещнете калинка в двора си, това трябва да ви радва.

Бръмбар бегач

Възможно е да го забележите катурнат по гръб в градината си. Бързо му помогнете, за да продължи да ви се отблагодарява с изтребление на вредни насекоми. В диетата му присъстват гъсеници и мекотели. Сами по себе си са и доста впечатляващи обитатели на двора.

Богомолка

Страшна е богомолката в очите на всеки. Тя е ненаситен хищник и въпреки това, че с присъствието си всява паника, влиза в списъка с полезни насекоми в градината. Умело ловува по-дребни насекоми, оси, мухи и други. Търпението на богомолката е голямо, що се отнася до дебнене на поредната жертва. Не е агресивна спрямо човека, но все пак ако се опитате да я заплашите, ще реагира отбранително.

Паяци

За едни те пораждат страх, други са им благодарни, че в мрежите си оплитат досадни и вредни насекоми. Паяците със сигурност са полезни насекоми в градината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *