петък, юли 26, 2024
Идеи за домаДомашни любимци

Как да забавляваме кучето в къщи

Най-лесният начин да разнообразим деня на кучето ни е когато го изведем на разходка или го закараме в кучешката градинка. Уви, когато времето не позволява такива начинания, се налага да измислим как да забавляваме кучето в къщи. Важно е да стимулираме както физическата активност на животинките, така и тяхното психическо състояние и интелект.  Здравото и физически актичното куче е щастливо куче.

Не трябва да допускаме домашния ни любимец да се отегчи. Това може да е предпоставка за много бели, изгризани мебели и други неприятни ситуации.

Доведете приятел

Ако разполагате с достатъчно пространство, винаги най-доброто занимание за едно куче е социализиране и игра със себеподобни. Важно е да  се спомене, че кучетата трябва да се познават, да играят заедно и  взаимно да имат нужда от физическа активност. Ако едно от кучетата не проявява интерес, то ще бъде само раздразнено от по-енергичния си гост, а той от своя страна – отегчен. Внимавайте и не оставяйте кучетата без надзор, защото могат да се съюзят в обща беля. Много е възможно вашето куче да проявява и поведение на собственост (все пак си е у дома). Внимавайте да не започне по-агресивно да пази играчките си, купичката за вода и територията си.

Вдигнете завесите

Дори и у дома, кучетата обичат да изучават света навън. Те биха изпитали голямо удовлетворение и забава, да наблючват какво се случва през прозореца. За целта е необходимо да имат гледка, която е обезопасена от падане и нараняване. Ако разполагате с френски прозорци до земята, отместете завесите, за да се наслади любимецът ви на кипящият живот навън. Ще гони капките дъжд, ще следи прелитащите насекоми и това би било едно своеобразно гледане на телевизия, но за кучета.

Научете на нов номер

Трудно бихте научили възрастно куче на нови номера, но те обикновено са по-спокойни и не толкова пакостливи. Що се отнася до мъниците, занимаването с обучителен процес е много важно за тях. Те не само биха попили новата информация, но с удоволствие ще погълнат и купчинката наградки за добре свършена задача. Не прекалявайте с уроците, за да не претоварите малкия любимец. 

Донеси играчката

Класическа игра, която може да се случи и в къщи. Дори би било по-забавно, защото ще има препятствия като столове, маси и др. Ако сте научили кучето си да носи играчка, то със сигурност ще се забавлява и у дома. Внимавайте да не предизвикате хиперактивност, която може да прерасне в безспирно тичане и събаряне на всичко по пътя си (особено за едри породи).

Криене на лакомства

В магазините можете да откриете специализирани играчки, в които се скриват лакомства. Те ще ангажират вниманието на любимеца докато не намери и последната вкусна хапка. Тази игра може да се превърне в любима, защото включва търсене, изучаване и похапване. Все пак, не я практикувайте прекалено често, за да не прекалите с храненето. Можем да се забавляваме в къщи с кучето като крием храна и без специализирана играчка. Изследователят на четири лапи ще обикаля всички позволени кътчета, за да открие вкусотийките.

Бавно и занимателно хранене

Храненето може да се превърне в игра, противно на това как учим децата си. При кучетата, често го има проблемът с бързото хранене и гълтането без сдъвкване. Тези вредни навици могат да се премахнат със специални подложки за поднасяне на храната. Подложката е позната като ликимат, което буквално преведено от английски означава килимче за близане. Те са с различни форми и разнообразни грапавини, в които могат да се разстилат видовете храни, подходящи за кучета. Тъй като кучетата са  всеядни, тяхната диета може да включва не само месо, а вие можете да се развихряте с разнообразни компоненти за хранене. Важно е преди това, да сте запознати кои са подходящите храни за кучета. В магазините за домашни любимци има и много купички за храна, пригодени за бавно хранене и придружаваща игра.

Лесен пример, който можете да направите в домашни условия, е замразяването на купа, включваща любими храни на кучето ви. Това е страхотно за летните месеци, защото ще се разхлади, докато се опитва да похапне. Със сигурност ще се забавлява.

Да забавляваме кучето в къщи

Най-важното е да отделяме време за домашния любимец. Без значение какво е заниманието,  кучето е верен приятел и ще оцени прекараното време с любимия човек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *