събота, юли 20, 2024
Идеи за двора

Каква настилка да изберем за двора си

Едно важно решение за дворното пространство е с какво да бъде покрито то. Възможностите са много и различни, като варират според  вид на материала и цена – от бетон, до тревни площи.

В текущата публикация ще разгледаме няколко интересни предложения за настилка, като опишем плюсовете и минусите.

Преди да подберем настилка

Съветваме ви да изградите проект, който да пасва най-добре на вашето дворно място. Хванете лист и молив и направете скица на двора и на всички части от него. Обмислете добре важни и крайни решения, които биха възпрепятствали бъдеща трансформация на двора.

Бетон

Тривиално, но лесно за поддръжка. Върху добре изравнен бетон, в последствие, може да се положи и друг вид настилка. Дори и да не се извърши предното действие, дворът би бил достатъчно естетически издържан. Съществуват и съвременни варианти за добавяне на релеф и цвят. По този начин бетонната повърхност се превръща в модерна настилка. Почистването е лесно, но се нагрява изключително бързо. За минус се счита и възможността от заледявани през зимните месеци.

Камък

Камъкът е често използвана идея, за обособяване на пътеки. Използват се едри камъни, или ситен филц. Градинският ви под може да се превърне в произведение на изкуството, ако подберете правилни форми и цветове камъни. Камъкът придава битов привкус, в същото време се използва и за много съвременни екстериорни визии. 

Каква настилка да изберем за двора си
Пример за камък на двора

Бетонни плочки

Това е още един класически вариант за покриване на градинската площ. Бетонните плочки са здрави, разнообразни по размер, форма и грапавост. Трябва да се положат върху ситен пясък и изискват нивелиране. По-големите вариации могат да са тежки и по-трудни за работа. Бетонните плочки могат да се изработят в домашни условия. Това значително ще намали финалната им цена, но се изисква предварителна подготовка, калъпи и материали. Изработката на такива плочки ще бъде разгледана в последвала статия. 

Гранитогрес

Гранитогресът е също много разпространено решение. Плочките от гранитогрес са значително по-тънки от бетонните, но имат редица плюсове. По-лесно се борави с тях, по-лесно се режат, богато разнообразие от размери, цветове и релеф. Под, покрит с гранитогрес, изглежда завършено и красиво. Цените варират, но ако се вземат плочки от по-висок клас, би и злязло доста скъпо. Разбира се, можете да се възползвате от промоции, но имайте на предвид, че не трябва да се прави компромис с качеството. Плочките гранитогрес ще бъдат изложени на външни влияния и вероятно ще бъдат много експлоатирани. Добре е да си набавите и по-голямо количество. Най-неприятната случка е когато имате нужда от само още 2 плочки, но този модел вече е изчерпан. 

Трева

Ясно ни е, че не е никак практично целият двор да е в трева. Дори и да има някакви обособени пътеки с камък или плочки, то поддръжката би била изтощителна. Разбира се, винаги можете да изградите алеи и пътеки и да се наслаждавате на зеленината около вас. Ако имате волята да косите големи площи, този вариант е вашият.  Има и роботи, които сами се грижат за райграса ви, но на много високи цени.

Каква настилка да изберем за двора си
Тревна площ

Изкуствена трева

Това е по-мързелива версия на предходния вариант. Изкуствената трева не изисква косене (очевидно), а поддръжката и се свежда до премахване на мръсотията върху нея. Да, тя задържа доста прах, но от значение е и видът и качеството на настилката. Важно е да се спомене, че не е никак подходяща за домашни любимци. Те не биха имали проблем с нея, но вероятно вие ще имате проблем да я почиствате след тях. Трева от този тип е изкуствена материя и е напълно възможно климатичните особености да оказват влияние.

Декинг – дървен материал

Използва се най-често за обличане на тераси. Среща се и покрай басейни, а с развитие на идеите в градината може да се превърне и в основна настилка. Няма да ви лъжем, това може би, е най-скъпият вариант. Все пак декинг настилката има богато разнообразие от цветове и форми. Могат да бъдат изградени красиви стълбища и веранди.

Заключение:

Не трябва да се ограничават само с еднообразна настилка. Импровизирайте и съчетавайте. Отделете тревната площ, обособете бетонирано място за барбекю, изградете декинг платформа с басейн. Направете дворът си така, че да му се радвате дълги години.

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *