петък, юли 26, 2024
Градина

Зеленчуци и плодове в саксия

Въпреки, че живеете в апартамент или нямате достатъчно пространство в градината, вие имате възможността да си отглеждате зеленчуци и плодове в саксия. 

Да, пресните растения не са мираж. Насладете се на уханни билки, вкусни плодове и свежи зеленчуци, които отглеждате в саксии на балкона или в двора, дори и на прозореца. 

Какви зеленчуци и плодове в саксия можем да отглеждаме

Ако разполагаме с голям и дълбок съд, който да побере кореновата система на  растението, то ние можем да посадим какво ли не. Все пак говорим за по-малко пространство и ще се ограничим до по-стандартен размер саксии. Например сандъчетата могат да бъдат чудесен хабитат за  дребни плодове. Ако сте избрали увивни растения, ще ви е необходима и конструкция. 

Плодове

Цитруси – те са идеални за отглеждане у дома, защото  обичат по-топъл климат. Повече за тях можете да научите тук: Любопитно за цитрусовите плодове

Ягоди– издръжливи, малки и вкусни. Това са идеалните плодове за отглеждане в саксия. Засаждате ги на есен, те могат да преживеят цялата зима навън и на пролет, да са отрупани с цвят. Не са претенциозни, многогодишни са и също така се размножават лесно. В зависимост от големината на сандъчето, е добре да нямате повече от 2,3 растения в 1 съд.  Ягодите в саксия не отстъпват по вкус и размер на засадените в земята. 

Храсти-боровинки и малини

Не е невъзможно да ги отглеждате в саксия, ако съдът е достатъчно голям и контролирате размера на самия храст. Ще ви е нужно търпение, обаче, защото са необходими няколко години на растенията да дадат плод. Не губете надежда, храстчето би изглеждало чудесно, дори и само със зеленина. 

Ананас

Замисляли ли сте се на какво живее ананасът? Мистерията е разкрита – храст. Той може да се адаптира добре и в саксия, като размерът на съда определят и колко ще порасне самото растение. За да откъснете вкусен плод ще са ви необходими около 2 години, но растението, само по себе си, е атрактивно и красиво. 

Авокадо

Много полезен плод, който може да се отглежда в къщи под формата на дръвче. Също както при цитрусовите дръвчета, трябва да осигурите на кореновата система просторна и дълбока саксия. Растението се захваща от костилка на авокадо, третирана по специален начин. Веднъж засадено дръвчето, ще подлежи на уформяне от ваша страна. Първите няколко години не очаквайте плод, но с търпение ще берете и от тази екзотична суперхрана у дома. 

Чери доматите са чудесен вариант на плод( да, плод е), издържащ в саксия. Дайте им слънце и вода, а те ще са отрупани с плодове. Експериментирайте с разнообразието от сортове. Много от тях са непретенциозни и лесно ще напълнят купата за салата. А колко са вкусни… Вече нямаме търпение нашите растения да пораснат. 

Зеленчуци

Разнообразието от зеленчуци, които можете да отгледате в саксия е голямо. Възможно е съвсем с малко усилия  да се радвате на реколта от по-дребните представители – репички , зелен лук, чесън и спанак. 

Чушки – защо не! Това е още едно непретенциозно растение. От малките, люти екзотики, до червена капия. Може би ще се повторим, но е важно да осигурите на растенията достатъчно голяма саксия, че да развиват кореновата си система и тя да храни надземната част. 

Увивните зеленчуци също могат да се приспособят към живота в саксия. Грахът, краставицата и тиквичката са представители, които ще имат нужда от конструкция за увиване и придържане. Но тази задача е напълно изпълнима.

Листните зеленчуци, като марулята, биха се радвали на живот у дома. В сандъчета ще се чувстват добре и ще успеят да пуснат достатъчно листа за свежа салата. 

Не трябва да се отчайвате от липсата на градина. Превърнете балкона си в плодородно кътче. Включете в това начинание и най-малките, които ще са много радостни да берат плодовете на растението, за което са се грижили. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *