петък, юли 26, 2024
Градина

Любопитно за цитрусовите плодове

Ако като деца сте се мръщили на лимоните, то сме сигурни, че впоследствие сте намерили много ползи от цитрусовите плодове.

Малко за Цитрусовите плодове

Цитрусовите растения произлизат от субтропичните и тропични региони. Родът включва много важни за различни култури и известни плодове. Такива са портокали, лайм, лимони, грейпфрути и други. Създават се и все повече генетично модифицирани видове.

Пролетта на едно цитрусово растение започва с цъфтеж и плодове. Следва развитие и изхранване до късна есен, когато плодовете започват да зреят.

Цитрусите са незаменима и здравословна част от ежедневието ни. Те могат да бъдат намерени в освежаващите напитки, в десертите и  да се предложат под всякаква форма. Ползите им за здравето са известни на всеки, от дете до възрастен. Цитрусовите плодове са пълни с витамини и хранителни вещества. Добър източник на фибри и минерали са. 

Независимо дали става дума за сладкиши, замразени плодови лакомства, освежаващи напитки или като съставка при готвене на различни ястия, цитрусовите плодове се консумират широко по целия свят. Известни със своя сладък и пикантен вкус, съчетан с ползите за здравето, които предлагат, цитрусовите плодове са истински дар от природата. Те не само са сладки, но ни поддържат и здрави.

Хубаво е, че цитрусовите плодове стават много популярни за отглеждане у дома. Нашият климат не е много благоприятен за целогодишно отглеждане на открито, но не и невъзможно. Най-разпространения начин за отглеждане на цитруси е в саксия. Това позволява прибиране на растението през студените месеци.

Особености при отглеждане

Както при всички растения, основните фактори, за да са щастливи цитрусовите плодове, са правилна осветеност, температура, напояване и наторяване.

Рязка промяна на осветеността може да стресира растенията.Те предпочитат умерена осветеност.

Различните цитрусови растения са с разлики в непоносимостта си към по-студен климат. Точно поради тази причина, преди зимата се стартира процес по постепенно климатизиране към стайна температура и растението се прибира все по-често и за по-дълго у дома, докато съвсем не се настани на цветарника във всекидневната.

Идеалната температура за отглеждане на цитрусите е над 15 °C и под 25 °C, като ще повторим, че според вида си температурните изисквания варират. Когато си закупите дръвче, следвайте инструкциите или потърсете конкретно за вашия вид. Например, мандарините са най-издръжливи на студ.

Цитрусите обичат хладката вода, но не понасят прекалено мокра почва. През лятото се поливат по-често, защото не са почитатели и на засушаването. Важно е да се поддържа влажността на почвата, когато има плодове за да не се стресира растението.

Съдът и почвата трябва да са достатъчно за да се развиват корените на растението. Може да се налага често пресаждане. Относно почвата – тя трябва да е с по-кисел характер и богата на кислород. Подхранване може да се извършва по време на развитие на плодовете.

Други особености

  • Листата на цитрусите падат, когато са стресирани.
  • Растението, веднъж откъснато, не продължава да зрее или да променя вкуса си.
  • Цитрусовите растения са много податливи на заболяване от листни въшки и други.
  • На някои от цитрусовите плодове им са необходими много месеци за да узреят.

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *