събота, юли 20, 2024
Идеи за дома

5 съвета за почистване на дома

Може да се каже, че това занимание не е най-любимото за всеки. За някои членове на домакинството, дори може да си е наказание. Това е така, защото не сте оптимизирали процесът на чистене. А това, желано или не, си е напълно задължително действие. Все пак здравето ни зависи от средата на живот. Дом без прах е дом без никакви микроби и алергени. Ако подобрите начина си на почистване на дома, няма да губите много време с тази дейност. 

Представяме ви 5 стъпки за безупречен дом:

1. Подгответе всички необходими уреди и препарати

Допълнително вайкане и разходка до магазина, само ще нарушат процеса и ще ви разконцентрират. Важно е всичките ви уреди за почистване да са под ръка и да са в безупречно състояние (да, малко  иронично, но уредите за почистване също искат почистване). Препарати за прозорци, за под, за мебели. Преди да започнете основно почистване, трябва да проверите ресурсите си. Прахосмукачката със сменен филтър ли е? Четките за почистване повърхностите и мопа готови ли са за работа? Ако отговорите са положителни, то вие сте готови за почистващо развихряне. И не оставяйте препаратите си в шкафа под мивката, ако той не се заключва. Това е място достъпно за деца.

Не забравяйте, че можете да използвате и алтернативи на препаратите, като сода, оцет, лимон. Колкото по-малко вредни химични вещества за вдишване, толкова по-добре.

2. Организирайте чистенето си

Не започвайте почистването от средата на стаята, или от шкафа на телевизора. Почистването е се започва от високите части, податливи на прах и се приключва с пода. Това е така, защото всяко едно действие ще разпръсква допълнително прах, а той ще пада надолу. Това правило оптимизира работата ви, защото няма да се налага да пребърсвате допълнително запрашени части на пода.

Започнете с лампи по тавана и стените. Изчистете щорите. Изперете пердетата и измийте прозорците. Следващи са тапицираните мебели и дървените такива. Продължете с по-ниските места и упорити ъгълчета. Прахосмукирайте и и забършете пода. За оптимизацията и организацията на работа е важно  да не губите време в превключване на дейности. Изчиствайте едновременно всички помещения на дома. Ако чистите прозорци – приключете във всяка една от стаите. Същото се отнася за премахването на прах и бърсане на пода. По този начин няма да се разнасят мръсотии между стаите, а ще бъдат елиминирани заедно.

3. Изчиствайте всяко ъгълче

На най-недостъпните места се натрупва най-много прах. Не го неглижирайте, защото вие го вдишвате. Под леглото, зад шкафовете, под дивана – всички тези места са изключително досадни за почистване. Ако правите по-чести междинни почиствания, натрупването на вредни алергени и мръсотия ще е сведена до минимум. По този начин голямото основно почистване ще се опрости. В банята също има такива досадни кътчета, но за нея ще говорим в следващата точка.

4. Добра хигиена на банята

Банята е помещението, което иска специална подготовка, внимание и грижа. Трябва да се справяте с неприятни миризми, варовик, мухъл, много неудобни мебели. Не трябва да се отчайвате. Слагате ръкавиците и банята ще лъсне за отрицателно време. Не забравяйте да държите отдушникът включен и да не вдишвате директно изпаренията на препаратите. Снабдете се със стара и твърда четка за зъби, която е чудесен помощник за недостъпните ъгълчета и места около тоалетната чиния. Започнете от високите аксесоари. НЕ забравяйте, че върху  бойлерът се събира много прах. Изчистете фугите. Ако банята има упорито замърсяване, винаги е по-добре да накиснете с препарати нея и с това да стартирате почистващия процес. Почистете прозорците и се върнете за изплакване на банята. Накрая и не на последно място поддържайте сифонът си чист. Не само този в банята, но и сифоните на всички мивки. Той е един от основните източници на неприятни аромати. Неприятна е и гледката от един мръсен и неподдържан сифон. Важно е да почиствате добре и кошчето (това отново е валидно за останалите кошове в дома).

5. Превърнете чистенето в семеен ангажимент

Това може да се превърне в поучително и семейно занимание. Ако работата се раздели на повече хора, то тя ще бъде изпълнена по-бързо. Домът е същността на семейството и всички трябва да допринесат за неговата безупречност. В компания, с интересни разговори и дори музика на строение, чистенето може да се превърне във ваше любимо занимание. Тази дейност ще е и с обучителен характер и по-младите членове на семейството трябва да осъзнаят, че чистотата е здраве.

Тук отново ще напомним да не позволявате на деца да достъпват вредните, за тях, препарати. 

Надяваме се сме били полезни с тези 5 стъпки за безупречен дом. Ако пък сте изчистили толкова бързо със семейството, че се чудите какво да правите, посетете нашата публикация Занимания в домашни условия.

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *