петък, юли 26, 2024
Идеи за двора

Зеленина за ограда

Голяма част от хората, живеещи в къща искат да оградят имота си по най-естествен и незабележим начин. Това не означава, че трябва да липсва ефективност. Обсъждали сме изборът на ограда за къща и там споменахме, че може да изберете такава от растения. Зеленина за ограда ще разшири мислено дворното пространство. Лично ние предпочитаме да се радваме на растения, а не да вдигаме високи зидове. Разбира се,  изборът на подобно преграждане си има своите плюсове и минуси.

В текущия материал ще ги разгледаме, както и пред какви възможности сме изправени.

Плюсове и минуси при зеленина за ограда 

Плюсове

  • Един от основните плюсове е оптичната илюзия за по-голямо пространство. Не се чувствате задушени в двора. 
  • Ще се радвате на естествена обстановка, изпълнена със зеленина.
  • Някой от храстите, които се използват, са вечнозелени.
  • Можете да променяте формата на живата си ограда.

Минуси

  • Изисква по-честа поддръжка.
  • Няма да възпрепятства влизането на дребни животни в двора.
  • Ще е благоприятно място за насекоми.
  • Податлива е на климатичните особености.

Жив плет

Има много растения и храсти, които са идеални за изграждането на стабилен жив плет. Представители на вечнозелените храсти са туята, чемширът и чашкодрянът. Проучете кое е растението, което ще ви подхожда най-много на екстериора, както и на свободното време за поддръжка. 

Не е нужно да се ограничавате само с един вид растение. Изградете по-плътен жив плет, като насадите няколко етажа с растения – високи и такива, които цъфтят около тях, в по-ниската част. Възможно е да добавите и дървесни видове. Използвайте въображението си, но не пропускайте да се допитате до специалист за избора си и неговото отглеждане.

Частична зеленина

Оградите, които не са плътни, позволяват оплитане на увивни растения. Когато са едногодишни ще имате доста работа с почистването им, но със сигурност гледката, през топлата част на годината, ще си заслужава. 

Което и влечащо растение да сте избрали, то ще се развие по оградата, скривайки основния материал. Ето това си е зеленина за ограда! А ако сте заложили на цъфтящи видове, няма да е само зелено, а ще се показват и други багри.

Декоративни зелени пана

Когато нямате време за поддръжка на жив плет, искате уединение, но не желаете бетонен пейзаж, решението е в декоративните оградни пана. Вариациите от изкуствена растителност са много. Можете да покриете мрежа със зелена изкуствена растителност, а можете да си набавите и пано за изграждане на ограда от нулата. Искате бръшлян, но без да се грижите за пакостливия му характер, изкуственият е решение. Това ще помогне и на хората с алергии към растения и насекоми да се радват на зелена ограда. В различните вериги цените и моделите варират. На вас оставяме да изберете  декоративната зеленина, която ще ви подхожда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *