петък, юли 26, 2024
Хоби

Бои в изкуството

Творците превръщат бялото платно и багрите в произведения на изкуството. С изградена техника и лекота на замаха, рисуването изглежда като танц с четки, пръски боя и пъстра хармония. Рисуването е едно много предпочитано хоби, защото всеки може да изрази себе си, да извиси съзнанието си и да релаксира. Чудили ли сте се какви са най-разпространените бои в изкуството?

Не се съмняваме, че напредналите ползватели на арт материали познават добре видовете бои и знаят как да ги използват. С тази статия ще се опитаме да разясним темата на по-неопитните и хоби творци и за тези, които тепърва искат да поемат по този път.

Разбира се има и други материали, с които можете да рисувате – моливи, пастели, маркери. Предмет на разглеждане ще бъдат само видовете бои.

Маслени

Това са бои, които имат своя темперамент и все пак са предпочитани от много творци. Тяхните багрила се разтварят в различни масла, от там печелят и името си. Маслените бои са гъсти и могат да се смесват много успешно по между си. Нанасянето им остава известен релеф върху платното. Съхненето на този вид боя е изключително бавно. От една страна, това е добре, защото дълго време ще можете да рисувате и смесвате разположените върху палитрата тонове. От друга – на завършено платно, ще му е необходимо дълго време за пълно изсъхване, особено ако слоят маслени бои е по-дебел. За разтворител на този вид багрила, се използва течността терпентин. Точно заради токсичността и опасните свойства на този продукт, работата с маслени бои се усложнява. Те трябва да се използват на открито или в помещение с добра вентилация. Трябва да се пазят от допир с кожата и да не се вдишват. Особено важно е, че не са подходящи за деца. Въпреки, че са с наситени и дълбоки тонове, маслените бои често плашат хоби творците.

Акрилни

Все по-предпочитани от творци на различни възрасти и за разнообразни техники. Акрилните бои са на водна основа, това автоматично ги прави много по-лесни за експлоатация от маслените. Повечето акрилни бои не са токсични, разреждат се с вода и лесно могат да се почистят всички художествени пособия. Разнообразието от цветове варира, като също можете да се радвате на дълбоки и наситени тонове. Още един плюс на акрилните бои е, че могат да се прилагат успешно върху различни повърхности. Като техен недостатък може да се отбележи бързото изсъхване на материала върху палитрата. Все пак има начини и материали, които да задържат влажността в багрите и да забавят изсъхването им. Акрилните бои са в различни разфасовки, като можете да се снабдите и с по-бюджетни такива. Ще са ви верни помощници от училищния проект, до живописния пейзаж за стената.

Акварелни

Тези багрила също са на водна основа, като тук водата играе голяма роля. Акварелните бои са нежни и  наситеността им зависи от количеството добавена вода. За да се работи с тях са необходими специални платна, както и техника. Все пак, боите могат да се използват и върху много и различни други материали. Цветовете се активират от капка вода, а върху платното могат да се комбинират в приказни водопади от цвят. Акварелът е много древна техника, използвана и в миналото. Днес тези бои имат широко приложение – децата рисуват с водни бои, творците създават нежни рисунки и всички сме благодарни, че имаме толкова богат избор от материали.

Темперни

Боите от тази категория са се използвали широко в средновековието, като сами по себе си са едни от най-древните видове бои в изкуството. Базирани са на яйчен жълтък, към който се добавя багрило. Днес основния материал е заместен с други подходящи. Работата с темперни бои изисква техника и прецизност. Те изсъхват бързо, а нанасянето се извършва на полупрозрачни, тънки слоеве. Цветовете не са толкова плътни и наситени, като предходните видове.

Спрей бои в изкуството

Като привърженици на изкуството с графити, ще добавим и тази категория бои, а именно под формата на спрей. Те са изключително покривни и могат да се приложат върху разнообразни материали. Все пак употребата им изисква предпазна екипировка, за да се избегне вдишване на цветния прах. Изсъхват бързо, а работата с тях си е цяло майсторство. Смесването на цветове директно върху повърхността е трудно постижима, а творенията най-често залагат на изразени светлосенки, отблясъци и триизмерен ефект.

One thought on “Бои в изкуството

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *