събота, юли 20, 2024
Градина

Увивни растения за сянка или декорация

Красотата на влечащите и увивни растения е поразителна. Функционалността им – голяма. Едни от тях ще  се погрижат за сянката в градината ви. Други ще се увият толкова красиво, или ще плъзнат по кътчета, които не биха изглеждали толкова приветливи без тях. С тези увивни растения ще можете да скриете скучната и ръждясала ограда, старата стена, или  ще направите сянка над люлката в двора. 

Едногодишните представители ще покрият пространството с цветове за нула време, но на есен ще имате доста работа с почистването на цялата увила се маса. Многогодишните изискват много търпение и грижи. Ще се налага периодично да ги подстригвате и уформяте, а зимата може да се наложи и да измислят топъл заслон (зависи от климатичните условия).

Да разгледаме най-разпространените увивни растения:

Лоза

Започваме с най-класическия и утвърден вариант за сянка. Семейството на лозовите е голямо, те са многогодишни и може да се каже, че са издръжливи растения. Кореновата система на лозите е много развита, стеблото позволява да бъде оформено пожелание и листната маса да бъде изнесена на голяма височина. Като българи, знаем много добре, че и листата на лозата и плодът се консумират и са тясно свързани с културата ни.

От сортовете грозде се правят различни вина. Да не пропускаме, че са чудесен плод за късно лято. Листата са широки и благодарение на тях, лозата е предпочитаното увивно растение за сянка в домовете.  Като минус на това растение е, че плодовете му привличат вниманието на много насекоми, а презрелите гроздове, падат по земята.

Увивни растения за сянка или декорация
Лоза

Дива лоза

Това е лианоподобно растение, което може да достигне до 30 метра дължина. Многогодишно е и през различното време от годината радва с различна багра. От ярко-зелени листа, до наситено червени. Дивата лоза не е ядлива, но може да послужи като чудесна естествена сянка.

Киви

Много нашумели увивни растения, чийто листна маса е много подходяща за сянка. Кивито е лианоподобен многогодишен храст, който може да  наподобява и формата на лозата. Може да достигне до 20 метра, а листата му са големи и идеални за сянка. Според сорта, с който сте се снабдили трябва да разполагате с мъжко и женско растение, които се опрашват, или да разполагате само с едно, което е самодостатъчно. Кивито обича тропичен климат и много, много вода. Ако се грижите достатъчно добре за него и сте изпълнили условията за опрашване, в края на годината можете да се радвате и на плодове.

Увивни растения за сянка или декорация
Киви

Глициния

Това е много умел катерач. Увива стъблото си около всякакви повърхности, докато не достигне светлина. Да, обича много светлина, но глицинията не се спира до там. За да стигне размахът на лоза са необходими години, но сезонното развитие на растението е много осезаемо. Глицинията можеда достигне 20 метра във височина и 10 метра в страни. Цветовете са много пищни, характерни, с виолетов, розов или бял цвят. Семената се намират в шушулки. Няма да сгрешите, ако изберете именно глициния за направата на вашата сянка.

Пасифлора

Екзотична, сякаш дошла от космоса, пасифлората е нашият  фаворит сред увивните. Това увивно растение е с благоуханен аромат, а цветовете му са разнообразни. Познати са около 500 вида. Пасифлората е изключително светлолюбива, ако се напоява обилно, би цъфтяла от ранна пролет, до късна есен.  Този вид увивно растение се захваща много добре за различни повърхности и сводове.  Може да се използва за частична сянка, декорация, храна на пчели. Някои видове пасифлора имат ядливи плодове – а именно тропическия плод маракуя.Растението може да се подрязва и оформя, според мястото и желанието.

Увивни растения за сянка или декорация
Пасифлора

Клематис

Поставете клематисът до ограда или арка и той с размах ще напомни за себе си. Той не е любител на целодневното слънце, но пък позволява отглеждане в саксия ( да, възможно най-голямата, но все пак саксия). Многогодишно растение и предимно се използва за вертикално озеленяване. Може да бъде съчетан с други увивни растения. Пуснат по беседка, би се превърнал в пъстра сянка.

Грамофонче

В този списък няма как да не споменем това толкова упорито едногодишно растение. То може да се срещне с много имена – ипомея, грамофонче, а от английски името му се превежда “утринна слава” и това не е случайно. Прекрасните ми наситени цветове  са като живи сутрин. Захваща се от семенце, а стъблото му се развива изключително бързо. За един сезон може да достигне листната маса на много многогодишни растения. Размножава се бързо и от едно коренче в началото на сезона, можете да достигнете до стотина.  Грамофончето обича да бъде обилно поливане и ще се отблагодари с бързо развитие и много цвят.

Още увивни растения

В списъкът са и още видове  бръшлян и лиани, които са разнообразни по листна структура. Някои видове, обаче, са много агресивни и могат да нарушат  целостта на стената, по която са пуснати.

Ако нямате място за увивни растения, това е за вас: 5 интересни и безвредни растения, които да гледаме у дома

Кое е вашето любимо увивно растение?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *