петък, юли 26, 2024
Идеи за домаАктуално

Декориране с растения – къде и как

Все още, много хора смятат, че не могат да се грижат добре за голямото разнообразие от саксийни цветя. И въпреки това декориране с растения е един от най-избираните начин за освежаване на помещенията. В тази статия ще разгледаме какви растения да гледаме у дома, къде да ги разположим и по-точно как.

Защо да имате растения у дома

Преборете страха си, от отглеждане на тези саксийни прелести. Те ще превърнат домът ви в едно по-уютно място, по-близо до природата. Урбанизацията ни завладява и особено живущите в голям град имат по-голяма нужда от зеленина. Ползите от градинарството са много, особено психически.

Какви безвредни растения да гледате у дома

Най-добре е да изберете безвредни растения, които постоянно да обогатяват въздуха с кислород. Под внимание трябва да се вземат и необходимостите на конкретното растение – нужда от слънчева светлина и определена температура, поливане.

Декориране с растения, според стаите

Растения можете да поставите във всяка стая. От значение е мястото и условията, които му предоставяте. Важно е да прецените и конкретното разположение на цветето – дали би пречило на преминаването, например. То няма да се чувства добре, ако често бива събаряно и наранявано. За вас също няма да е приятно честото почистване на помещението от разпръснала се почва. 

Всекидневна 

В тази стая можете да поставите разнообразни екземпляри на растителното царство. Изберете саксии и кашпи, които подхождат на интериора. Подходящи са както големи, така и съвсем малки растения.

Кухня

Това е най-подходящото място за живи билки и подправки. Отглеждайте си пресни растения, които са безопасни за консумация, разкрасяват помещението и носят аромат на гозбите. Може да разглеждате и цитрусови растения.

Антре

Тук най-често приютяваме всички външни растения, през студените месеци. Можете да си приготвите етажерки или временни цветарници. Ако изложението е хубаво, отглеждайте цветя през цялата година.

Офис

В работна обстановка е хубаво да релаксираме погледа си със зеленина. Не трябва да прекаляваме с кашпите, все пак ни трябва място за работа. Едно малко растение на бюрото ще ви се отрази положително.

Баня

Банята също може да е място за жива растителност. Едни от най-подходящите са сукулентни и скандинавски мъх.

Начини за разполагане на растения

Начините за декориране с растения са най-разнообразни. Най-разпространеният е директно върху повърхностите на мебели. Възможно е да добавите настолни цветарници или такива, прикрепени към стената. За цветята можете да монтирате специални лавици, но е необходимо те да са достатъчно издръжливи (поради тежестта на растенията). От стената могат да се пуснат влечащи растения, като те се прикрепят вертикално със специални държачи. Висящите кашпи също са много актуални и увивните изглеждат много красиво, спускайки се от тях.

За съдове можете да използвате и отпадъчни материали, на които да вдъхнете нов живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *