петък, юли 26, 2024
Празници

Декорации за Великден

По-малко от седмица остава до този пъстър празник. Имате работа – да боядисате яйца, да размесите козунаците, но не трябва да забравяте и декорации за Великден.

Характерни символи за празника, за декорация

Декоративните елементи, които присъстват в домовете ни все повече са взаимствани от западните култури. Въпреки това, те внасят красота, пъстрота и позитивно настроение. Шарените яйца присъстват под всякаква форма и за различни декорации. Те могат да са направени от глина, гипс, хартия, дърво и се използват за венци.  Къде и без флоралните мотиви – лалета, здравец и повечето пролетни цветя са добре дошли на трапезата. Направете чудесен букет или ги преплетете във венец – изборът е ваш. По-издръжливи цветя можете да си направите от творчески материали, или да поръчате. Те ще предадат на великденската атмосфера пролетен и фееричен дух. Великденските зайци не са точно част от нашите обичаи, но нищо не пречи да им се радваме. Поднесете дървено или керамично зайче, опаковайте лакомствата в подобна торбичка или поставете заешки елементи върху бисквитките. Великден не може да мине и без пиленца, кокошчици и разни домашни, пернати представители. Където има яйца има и пилета. А те могат също да изненадат с форма, размер, материал и приложение – от салфетки, до кошници. Не трябва да пропускаме и самите кошнички. В тях събираме и поднасяме цялото си творчество и позитивни емоции. Във всяка кошничка може да фигурират по-горе споменатите елементи.  

В трапезата също присъства символика и задължителни творби – шарени яйца, козунаци, курабии, всичко необходимо за едни красиви декорации за великден

Декорации за маса

Колкото по-пъстра и отрупана е масата, толкова повече ще прилича на Великденска трапезата. Яйцата със сигурност биха допринесли, но не разчитайте само на тях. Добавете цветя, фигурки, свещи. Сгънете салфетките по интересен начин. Ще се радваме предложенията, които намерихме, да вдъхновят и вас.

Декорации за врата

От Лазаровден, традицията повелява да имаме венец от върба на вратата. За Великден можете да направите още по-пищен и пъстър венец, който да съдържа не само цветя, но и  зайчета, пиленца, яйца. 

Други декорации за Великден

Спокойно можете да украсите целия дом за празничните дни. Извадете сезонната декорация и добавете цвят в ежедневието си. Пъстрите възглавници по дивана са добро начало. Може да продължите с малки статуетки на зайци, дори да изработите и закачливи гирлянди.

Подаръци за близки и приятели

Положителните поводи е добре да бъдат отпразнувани с приятели. Сподете творчеството си, било то декоративно или кулинарно, с останалите. Подгответе торбички за най-малките, но не спирайте до там. Поднесени яйца, в кошничка, заедно с малко лакомство ще предизвикат усмивки. Декорации за Великден, като подарък, биха обогатили личните колекции на най-близките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *