петък, юли 26, 2024
Празници

Занимания за трети март

Националният празник на България се отбелязва както подобава във всички краища на родината ни. Едно от най-емблематичните места за посещение е паметникът Шипка. Той е символ на освобождението и събира  патриотично настроени българи всяка година. Поради по-ниските температури или от съображения за дистанция, не всеки има възможността да стигне до бележития връх. Какви други занимания за трети март можете да измислите със семейството? Ще ви помогнем по този въпрос, с няколко идеи.

В къщи

Заниманията в къщи могат да са интересни и също толкова патриотично настроени. Ниските температури не предразполагат разходки, а ние вече сме давали идеи за интересни занимания у дома. 

Игри

Играйте на настолни игри, свързани с родината. Въпроси за България или нещо интересно, което ще забавлява, а в същото време ще научат по-малките и ще си припомнят по-големите. Настолните игри са начин за сплотяване на семейството. Пъзелите с красиви български гледки също са чудесно занимание.

Филм

Отдайте се на старо българско кино. Има бележити филми, които са увлекателни и до днес. Заложете на познатите и обичани български артисти. И млади и стари биха се радвали да погледат забавен филм. Такива, със сигурност има и са подходящи за всички възрасти.

Кулинария

Защо семейно да не приготвите една чудна, българска трапеза? Разровете старите рецептурници, за класически рецепти. Впуснете се в кулинарно състезание и заедно с това научете още нещо за културата ни.

Навън

Паметник в града

Без значение от кое населено място сте, със сигурност в околността ви ще има паметник увековечаващ личност или събитие, свързано с освобождението. Направете проучване и изберете близки дестинации, но изпълнени с история. Така ще научите малко повече за вашия град или област и ще отдадете почит.

Музей

Изберете исторически или друг музей, който да посетите със семейството си. Свободният ден ще бъде оползотворен, като посетите нова дестинация и получите нови знания. Децата ще се радват на пътешествие и интересни експонати.

Възрожденска местност

Старите селища могат да покажат историята по автентичен начин. От архитектурата до цялата атмосфера. Посещавайки Карлово, Сопот, Трявна или друго място ще се потопите в историята. Това е едно от най-добрите занимания за трети март!

Съвети за всички занимания за трети март

Важно е да не гледате на този ден като пореден празник или ден за почивка.  Зад тази дата стои богатата българска история, изпълнена с възходи и падения. Гордо разказвайте за всеки един исторически момент и  пробуждайте желанието в по-младите да научат нещо ново за родината.

Каквото и да изберете като преживяване през трети март, правете го отговорно. Избягвайте струпвания на хора, опасни места, шофирайте внимателно и не изпускайте малчуганите от очи. 

Ако все пак решите да пътувате и да посетите  местности и музеи, информирайте се за работно време в празничния ден и за специални празнични програми.

Снимков материал: pexels.com/@farfalina/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *