петък, юли 26, 2024
Идеи за домаХоби

Занимания в домашни условия

Във времена на социална дистанция е полезно да намираме забавни занимания в пределите на дома. И преди да ни изкритикувате, ние не насърчаваме заседналият начин на живот, но намираме за приятно да се отдадем и на занимания у дома – които могат да са по-енергични от тичане в парка. Ще си признаем, повечето предложения дори не са напълно социално дистанциращи.

Естеството и мащабът на заниманията зависят от няколко фактора:

  • Каква аудитория засяга
  • Колко свободно помещение има за занимания
  • Какви са сходните интереси на аудиторията.

По-просто казано – ако се съберете на семейна вечер с настолни игри, то трябва тези игри да са съобразени с пространството у дома и да са увлекателни за всеки член на семейството. 

Ние сме на среща да ви дадем идеи, когато почувствате отегчение в къщи или искате да организирате съвместни дейности със семейство и приятели.

Готвене и кулинарни приключения

Готвенето никога не е скучно. Соло или в екип, то може да се превърне в източник на весели емоции, в същото време и на полезни знания. Приготвянето на “ филия с масло” не влиза в списъкът със забавни рецепти, но ако все пак настоявате, ви съветваме да развихрите кулинарният си потенциал и да надградите филията поне със сладко! Шегата на страна, готвенето е занимание, освобождаващо съзнанието от неприятни мисли и емоции. 

Избирате интересна, завъртяна рецепта. След това набавяте необходимите материали и се впускате в приключението. Както споменахме, тази дейност има и обучителен характер за по-малките (и за тези, които не са много по готвенето).

Да не забравяме, че ще имате и краен продукт. А тази торта няма да се изяде сама!

Занимания в домашни условия
Готвене и кулинарни приключения

Предложение на автора: Опитайте с направата на нещо по-семпло и надграждайте.

Четене на книга

Класическо занимание у дома. То може да се практикува и в групи – когато родител чете на децата, или група от приятели любопитно са потънали в  листите. Вторият вариант ви се струва странен? Да споделяш пространството с любимите хора, дори и в спокойно мълчание, ще ви зареди с приятна енергия. Да не пропускаме и взаимного споделяне на сюжети и впечатления.

Каквото и да си говорим, четенето на книга никога няма да бъде демоде. Обновяват се начините на приемане на информация, да. Вече можеш да готвиш и да слушаш аудио вариант на любимата си книга. Но нищо не може да замени хартиените издания, които с такова внимание пазим от надраскване, прегъване и изцапване. 

Занимания в домашни условия
Четене на книга

Редене на пъзел

Наясно сме, че това занимание не е по нервите на всеки. Който, прочитайки “пъзел” започва нервно да потреперва, молим, да подмине тази част. За всички останали, пъзелите са разведряващо хоби, което тренира и мисловната дейност. Не е нужно да споменаваме, че и това занимание може да се извършва в колектив. Особено при по-големите пъзели с много парчета. 

Друго положително, при това хоби е, че можете да подберете изображението на пъзела според вашите вкусове. След нареждане и залепване ( по инструкции), можете да го поставите в рамка. Тъй като това е много разпространено хоби, вариант е да разменяте пъзели с други ентусиасти. За многото забава и създадените приятелства ще ни благодарите по-късно.

Занимания в домашни условия
Редене на пъзел

Градинарство и занимания с цветя

Разбира се, че можете да го практикувате и у дома, на балкона или в двора (очевидно). Не е задължително, обаче да разполагате с къща и дворно място, за да се отдадете на това хоби. Снабдете се с пособия и семена/ корени. Ето идеи за Красиви и безвредни цветя, които да отглеждате у дома.

Може цялото семейство да се включи в грижите за цветята, защото това е процес напред във времето. Растенията изискват грижи – поливане, наторяване, пресаждане, почистване. Въпреки, че могат да ви звучат като домакински задължения, те са разведряващи, заниматели и релаксиращи. 

Занимания в домашни условия
Градинарство и занимания с цветя

Настолни игри

Много увлекателно занимание за малки и големи групи от хора. Благодарение на технологиите, дори и сами в къщи, ще можете да играете с приятели. Не, ви съветваме да стоите пред компютъра и телефона дълго, макар че и ние го правим. Постарайте се да организирате среща с приятели и да играете на едно място. Превземайте светове, решавайте мистерии, отговаряйте на въпроси и какво ли още не. Пазарът е изпълнен с всевъзможни игри, според жанр, ангажираност и целева група.

Занимания в домашни условия
Настолни игри

Една от любимите игри на автора: Dixit

Дали е “Монополи” или “Експлодиращи котета” – вие решавате!

Това са нашите предложения за пълноценно и весело прекарване на времето у дома. Забавлявайте се!

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *