петък, юли 26, 2024
ПразнициАктуално

Любопитно за Трифон Зарезан и виното

За този празник сте чували много и няма да ви отегчаваме с всеизвестна информация. Целта ни е да направим обобщение на това събитие и традициите. Освен това, ще разгледаме каква е връзката на Трифон Зарезан и виното. Какви са и основните видове на това популярно питие?

Свети мъченик Трифон 

Това е библейска личност с чудотворна сила на лечител. Трифон се счита за пазител на лозята и това е връзката му с пивкото питие. В нов стил е прието да се почита на 1 февруари, но датата 14 февруари се е затвърдила и до днес, що се отнася до празникът Трифон Зарезан.  Тогава празнуват всички лозари и градинари. Спазват се традиционни практики, а основната и най-важна дейност е да се зареже лозето. Вероятно, другата, по важност, задача е събирането на празнична трапеза и пиенето на вино…

Виното

За това питие не можем да ви научим много. Всяка една негова вариация трябва да бъде лично дегостирана. От малка глътка, ценителите на вино биха познали сорта грозде и всички присъстващи аромати. Само по себе си, всяко едно вино, най-често, носи името на гроздето, от което е направено. Основните категории на напитката са следните:

  • Пенливо
  • Червено
  • Розе
  • Бяло
  • Десертно

Тези категории има богато разнообразие от представители. Тежки вина, леки, сухи, отлежали – всички те празнуват на Трифон Зарезан.

Трифон Зарезан и виното

Връзката на българите с празниците е силна, особено с тези, които включват пивката напитка. Традиция за нашата нация е да си произвежда домашно вино, да го споделя с приятели и да се радва на продукцията си. Всеки се отнася с внимание към своето лозе и е запознат с всички тънкости на винопроизводството, до толкова, че може да се конкорира дори и с професионалистите. 

По време на Трифон Зарезан мъжете имат важната задача да „зарежат“ лозето си, да го полеят с вино, след което, с хороводна стъпка, да се запътят към обща трапеза. Бъклицата с вино е задължителен аксесоар, също така е прието и закичването с пръчки от лозята. Важно е лозето да се благослови с хубави думи, за богата реколта.

През това време, дамите трябва да са подготвили празнична трапеза. Специална, украсена пита се приготвя още в ранни зори. Менюто включва пълнено пиле и разнообразна домашна продукция с мезета и млечни продукти.

В различните части на България, могат да се срещнат и различни традиции, свързани с празника. Най-важното е, че Трифон Зарезан и виното са тясно свързани с цялата ни култура и се честват с голяма радост!

Източник:  bg.wikipedia.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *