петък, юли 26, 2024
Празници

Къде можем да закачим мартеница

Мартениците са пъстър и весел символ, който озарява края на зимните дни. Обичаят повелява да закачим мартеница на близки и приятели, като пожелание за здраве.Легендата за усуканите кончета остава във времето, а ние се стремим и да запазим традицията и да я пречупим, през призмата на съвремието. Материалите за мартеници са много и различни, но и самите накити са се развили толкова много, в ръцете на опитни занаятчии.

Ето какви интересни мартеници можем да намерим и какво да украсим с тях.

Да закачим мартеница на ръката

Класическите накити се превръщат в модерни бижута. В мартениците за ръка се използват разнообразни техники на плетене, добавят се красиви орнаменти и мъниста. Семплото и нежното изглежда достатъчно, а на притежателите не им се иска да се разделят с деликатно изработените бижута. В мартениците за ръка са използват не само прежда, но и материали като органза, изкуствена кожа и други. Можете да срещнете гривни с пищни камъни, редуващи червено и бяло. Висулките се подбират с позитивна и пролетна символика – цветя, сърца, животинки, може и букви. Малък син елемент също може да присъства в мартеницата за ръка. Той дискретно ще пази от “лоши очи” своя притежател.

Да закачим мартеница на дреха

Брошката, сред мартениците, е винаги на мода. Моделите на този вид накит зависят от основата на брошката. Тя обикновено представлява безопасна игла или специална основа, пригодена за закачане/защипване. Мартениците могат да са деликатни и нежни, но творците биха си позволили и по-големи аксесоари, които да се носят с гордост и стил. Традициите са винаги на мода. Творците надминават себе си, в разнообразието от предложения за закичване. Вълната се превръща в пролетни цветя, филцът – в симпатично животинче, а изделията, които включват полимерна глина, изненадват с реалистичност и изящество. Да не пропускаме класическите Пижо и Пенда, които с нова премяна танцуват от мартенския ветрец. Всички елементи са пъстри и пролетни – калинки, кокичета и какво ли още не.

Да закичим мартеница на вратата

Венците и украсите за врати не са само Коледен аксесоар. Сред сезонните декорации пригответе една голяма мартеница, с която да окичите дома. Нека цялото домакинство се радва на плодородна и здрава година!  Усуканите бяло, зелено и червено ще  усмихнат съседите ви с много мартенско и патриотично настроение.

Да закачим мартеница на домашния любимец

Това трябва да се прави с особено внимание. НЕ вързвайте нищо през врата на животинчетата. Символично можете да поставите мартеничка, на тяхната къща или аксесоар. Например, завържете конче на каишката или повода на кучето. В никакъв случай не намотавайте конец директно на врата или на някой крайник. Не подлагайте на опасност домашните си любимци, колкото и сладки да изглеждат с мартеничка/панделка/дантелка. 

Да поставим мартеница у дома/на работа

Все по-често се срещат и мартеници, които не се закачат, а служат като декоративен елемент. Те са подходящи за украса на бюро, шкаф или някаква друга мебел. Както поставяме Коледни елементи, така можем да украсим, очаквайки пролетните дни. Можем да декорираме елементи от дома, в цветовете на мартеница – бели и червени свещи върху подноса на масата, бяла ваза с червени лалета и дори картини в познатите цветове. Вместо стандартна мартеница, да поднесем картичка, също е интересна идея. Но не каква да е картичка, а в цветовете на баба Марта. Такава декорация се съхранява лесно.

Най -важното е да се радваме на хубавите български традиции и да им отдаваме заслужено внимание. Желанието да ги представим в нова светлина за младите поколение, би събудило и в тях искрата на народното.

 Една мартеница е много по-лична и персонална, ако олицетворява интересите на съответния човек и е вложено въображение и време, в нейното изготвяне. Опитайте се да изработите мартениците, които ще подарите. Предизвикайте себе си и допринесете за красотата и пъстротата на 1-ви март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *