петък, юли 26, 2024
Домашни любимциИдеи за дома

Видове домашни любимци

Всеки се нуждае от безприкословна любов. Голяма част от хората я намират в очите на домашните любимци. Но на какви видове домашни любимци се спираме? 

Куче

Породите кучета са толкова много, а в същото време непрекъснато се създават нови. Всеки би намерил подходящо куче за себе си. Малки, големи, активни, лениви, пазачи, любвеобилни – различните породи се славят и с разнообразни качества. Кучетата са верни приятели и се превръщат в  неизменна част от семейството. Лесно могат да се намерят аксесоари и храни за тях.  Ще допринесат за вашата активност, защото ще се налага да правите разходки с тях.

Котка

Още един от най-предпочитаните домашни любимци. Разновидностите и породите са също многобройни. Външните им характеристики могат да варират много, според размер, дължина на козина, оцветяване, дори форма на муцуната. Грижите за котките са сходни с тези при кучетата. Те са горди същества и трябва да се подготвите за по-студено отношение, нервни захапвания и дори ревност. Своенравността може да се превърне в симпатично качество, заради което много хора по-света обичат повече и повече домашните си мъркащи любимци.

Зайче

Декоративните зайчета, които са пригодени за отглеждане в домашни условия, остават по-дребни, в сравнение с роднините си. Те са пухкави и сладки – чудесна алтернатива, ако нямате време да разхождате куче и достатъчно място за котка. Зайчетата прекарват голяма част от ежедневието си в специално пригодена клетка.  Тяхната любознателност и крехкост изискват  стриктно наблюдение, когато са извън клетката. Те обичат да гризат и бързо могат да се докопат до опасен кабел. 

Таралеж

Таралежът може да е домашен любимец, особено за хора, които нямат никакво време и все пак искат да си имат приятелче в къщи. Тези интересни животни са си самодостатъчни и биха се забавлявали сами в клетката. Все пак, ако свикнат със стопанина си ще се радват на внимание и малко игри. Въпреки, че изглеждат добре защитени от бодлива обвивка, тези животинки са много деликатни и нежни. Трудно биха подлежали на някакво възпитание, свързано с физиологичните им нужди. Изкарването им извън клетката трябва да е с повишено внимание.

Гризач

Мишлетата са малки и пухкави, енергични и игриви. Ако са и дружелюбни, могат да се превърнат в чудесни приятели на цялото семейство. Те подлежат на нежно гушкане и бихте се забавлявали със всички  палави, хиперактивни дейности, които извършват. Като всички животни, които се отглеждат в клетка или аквариум, изискват поддръжка на добра хигиена, за да няма неприятна миризма. Пухкавите гризачи са предпочитани за домашни любимци и за краткия си живот, те успяват да изпълнят дома с много положителни емоции. В групата на гризачите влизат и морските свинчета. Те са още едно много добро решение за домашни любимци. Податливи са на опитомяване и добре контактуват с хора. По-едри са от хамстери и живеят в пъти повече от тях.

Ще се изненадате и от разнообразните породи, между които да подбирате.

Рибки

Някои биха сметнали, че това са скучни домашни любимци. По-скоро, това са любимци за хора, които желаят да се отпуснат, наблюдавайки нежни цветове, танцуващи във водата. Наблюдаването на рибки със сигурност е релаксиращ процес. Хармонията във водата ще се пренесе и у дома. За колекционерите, рибките могат да са със специално значение. Дори и да не можете да ги прегърнете, тези домашни любимци ще преобразят  ежедневието ви. 

видове домашни любимци - рибка
Рибка

Птица

Можете да се сдобиете с разнообразни пернати видове у дома. От малки и нежни канарчета, до големи и пъстри папагали. Някои от видовете птици могат да бъдат дресирани и  със сигурност бихте се привързали силно към тях. Едни ще изпълват ежедневието на собствениците си със звънка мелодия, а други ще развеселяват със щуро поведение.

Чинчила

Това е още един много любвеобилен екземпляр. Чинчилата визуално прилича на много пухкава катерица, но бихте я обидили, ако я смятате за такава. Шегата на страна, чинчилите са мили и привързващите се животни, които могат да се отглеждат в домашни условия. Изискват специфични грижи, но всяко животинче си има нужди, нали?

Фретка

Все по-разпространен домашен любимец, фретката е опитомена вариация на пор. Тя е пухкава, енергична и готова да влезе във всяка възможна дупка. Фретките се отглеждат в клетки и се пускат само под наблюдение, защото се славят като любопитни пакостници. Фретките и хората имат богата история, като тяхното опитомяване е започнало много, много отдавна. В миналото са се използвали за лов. 

Влечуго

Това не е домашен любимец за всеки. Но хората, които ги отглеждат смятат, че и змиите могат да се привързват. Вероятно е така, но тези животинки изискват добри познания относно нуждите им и специфични грижи. Терариумите трябва да специално конструирани, с определена температура и влажност. Храненето им също не би се понравило на много хора. 

Изборът на някакъв вид гущер, също ще включим в категорията с по-екзотични домашни любимци. Ако желаете да сте нестандартни личност, с нестандартни домашни любимци, препоръчваме първо да се запознаете с влечугите и техния начин на живот, из основи.

Насекомо

От модерните ферми за мравки, до големите и страшни тарантули – тук обединяваме любовта към насекомите и отглеждането им за домашни любимци. Както споменахме в началото на статията, хората намират любовта в очите на любимците. Така, че колкото повече очи, толкова повече любов. Отглеждането на екзотични екземпляри изисква добри познания. Грижите трябва да са съобразени с нуждите на животното. Когато говорим и за по-опасни животни, отговорността е още по-голяма.

Притежаването на по-екзотични видове домашни любимци задължително трябва да бъде съобразено със застрашените видове и законовите рестрикции, за притежание на конкретни животинки.

Някои същества със сигурност се чувстват по-добре в дивата природа.

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *