петък, май 17, 2024
Градина

Съвети за поддръжка на райграс

Искате да имате тревно пространство в градината. Вдъхновени сте от филмите, представящи прекрасни квартали. Пред всяка къща има зелена морава и дори малко куче, лежащо в нея. Пълна идилия! Отглеждането и поддръжката на хубаво изглеждащ райграс си е трудно начинание. Но НЕ и невъзможно, с нашите съвети и препоръки.

Проучете почвата си

Започваме с тази препоръка, защото смятаме, че тя се неглижира от любителите градинари. Добре е почвата да не е изтощена. От значение е и pH на почвата и е добре да го проучите предварително, преди да направите няколко неуспешни опита за засаждане.Помнете: това което виждате над повърхността е отражение на това, което се случва в почвата.

Подберете правилния райграс

Точно като градинските цветя, тревните растения се различават по своите климатични предпочитания и толерантност към суша, сянка и други условия. Когато си купувате семена, изобилието е толкова голямо, че можете да подберете подходящия вид за вас. Според осветеността на терена и дори дали са подходящи за интензивни движения върху тях, тревните разновидности са съобразени с необходимостите на всеки. 

Подходящото време 

Разбира се, че в по-хладните и богати на дъждове месеци ще е по-подходящо засяването на райграс. За най-добрите сезони, за тази дейност, се смятат есента и пролетта. Ранна есен няма големи жеги, а това ще натоварва по-малко вас в поддръжката, а и самоте растения. Те ще имат време да се развият. През зимата ще влязат в един “паузиран” период, поне привидно. А на пролет ще се радвате на свежа морава.  Ако пък, предпочетете засаждането да се извърши на пролет,  подберете умерено топли дни и пролетните валежи ще ви помогнат за дейността.

Поливане

Още при полагане на семената трябва да полеете добре района. Имайте на предвид, че ако зоната е с голям наклон опасността семената да бъдат отнесени е голяма. До покълване на семенцето и развитие на хубаво тревно растение, трябва да поливате всеки ден площта с райграс. След това, поливането трябва да е съобразено с метеорологичните особености на климата и сезона. Трева, която има нужда от вода линее и променя цвета си. Препоръчително е поливането да се извършва не агресивно (особено за млади кълнове), а с пръскачка за тревни площи. Подходящото време за поливане е сутрин рано, или привечер. Ако решите да полеете моравата си, когато слънцето е силно, това най-вероятно ще я попари.

Прекалената влага също не е добре за тревните площи. Хубаво е мястото за засаждане да разполага с добър дренаж и да не се задържат гьолчета с вода. Самата структура на почвата също може да допринесе за задържането на вода, ако тя е по-глинеста и твърда.

Отстраняване на плевели

Напълно е възможно, когато една тревна площ е богато обгрижвана и се полива добре, да стане благоприятно място за живот и на други нежелани обитатели. Разнообразни треви могат да поникнат в моравата и да задушат райграса ви. Решението е внимателно отстраняване на плевелите, направо с кореновата система. При по-развити плевелни растения може да се стигне до  внимателно напръскване само на плевелите с препарат, който не би бил застрашаващ за райграса ви.

Косене

Косенето зависи от видът на райграса. Различните разновидности имат различно време на развитие. Разбира се, поливането и метеорологичните особености ще допринесат допълнително. Важно е, косенето да се извършва по хладните части на деня, защото след тази дейност трябва да следва обилно поливане. Окосената трева трябва да се махне от площта на моравата. Ако ли не, тя изсъхва, а сламата задушава райграса под нея. Други изсъхнали части райграс, също е препоръчително да бъдат премахнати. На тяхно място допълнително засейте нови семена. Когато времето е по-студено, особено по време на слана, необходимостта от косене ще бъде сведена до минимум. Последният съвет, свързан с косенето е, да не косите прекалено ниско тревичките, защото ще се наруши развитието на младите стръкове.

Бонус:

Ако тревата линее, подхранете с подходяща тор. Един път в годината, вкарвайте въздух в почвата, като с помощта на вила или специализиран уред пробуждайте дупки сред моравата си.

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *