събота, юли 20, 2024
Идеи за дома

5 съвета за по-малко хранителни отпадъци

Изхвърлянето на голямо количество храна е голям проблем на човечеството. Щандовете изобилстват от храна, а импулсивните решения да вземем от всички отново ни тласкат към презапасяване и последващо изхвърляне. Ето нашите 5 съвета за по-малко хранителни отпадъци.

1. По-малко хранителни отпадъци със списък

Влизате в супермаркета, грабвате кошница под ръка и започвате голямо пазаруване. Погледът ви е привлечен от пресните плодове, ярките опаковки и вие сте сигурни, че имате нужда от всичко, което е на промоция и всичко, от което съзнанието ви подсказва, че се нуждаете. Истината е съвсем друга. Чували сте и твърдението, че човек не трябва да влиза в хранителен магазин, когато е гладен. С шега или не, ние наистина сме склонни да пазаруваме повече отколкото се нуждаем. Това може да бъде коригирано с помощта на списък. Разгледайте хранителните си запаси и организирайте менюто за няколко дни напред. Следва да изготвите списък, който да ви води в супермаркета. Благодарение на него презапасяването ще отстъпи на едно разумно пазаруване.

2. Обръщайте внимание на срока на годност

Все още сме в супермаркета. Вече имаме списък. Важно е да обръщаме внимание не само на цените и съдържанието на продуктите, но и на срока на годност. Този фактор ще ни спести хранителни отпадъци. Ако сме планирали да готвим паста със сметана след 2 дни и пазаруваме за седмицата, логично е да проверим дали сметаната все още ще е годна за употреба. Не се презапасявайте и с много плодове и зеленчуци, ако не сте сигурни, че ще успеете да ги изконсумирате, преди да се се развалили.

Етикетът е наш приятел. Той съдържа цялата информация за продуктите и понякога от невнимание или неправилно прочитане може да изхвърлим съвсем годен за консумация продукт. Притеснението, че нещо е било 2 дни в хладилника и вече не става за консумация, трябва да има адекватно обоснование. Точно поради тази причина върху етикетите има надписи като: “Най-добър до”, “Използвай преди” и други такива. Възможно е да се изпише и датата на производство, която в последствие да се обърка с тази за годност. Това невнимание коства на домакинството пари, ресурси и причинява излишни хранителни отпадъци.

3. Познавайте фризера

Преди да се отдадете на пазаруване или поръчка на готова храна, не забравяйте, че имате фризер. Отваряте вълшебната врата, лек бриз погалва косите и да, там ви чака купища храна. Най-добре е да си направите списък със съдържанието на фризера ви и във всеки момент да знаете с какво разполагате. Разглеждането на фризера може да ви даде и идеи за кулинарни експерименти. А дали трябва изобщо да излизате до магазина днес?

4. Внимание към готвенето

Кулинарните опити са нещо интересно и могат да са предпочитано хоби. Неизползваемата храна и съсипаните хранителни ресурси, обаче не са сред плюсовете на неопитните готвачи. Призоваваме ви да следвате рецептите и да внимавате със всеки етап от приготвяне на храната. Нелепо изгорените картофи стават негодни за употреба, а за тях се е положил труд, изхабил се е ток и тн.

5. Компостирайте

Част от отпадъчните продукти можете да използвате за наторяване в домашни условия. Защо не, и да си направите собствен компост? 

Преди да изхвърляте продукти призоваваме да помислите и да прочетете внимателно етикетите. Да сме разумни и да се опитаме да живеем в свят с по-малко хранителни отпадъци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *