петък, юли 26, 2024
Градина

Пролетно парти в градината

Топлите, слънчеви дни предполагат повече прекарано време навън. То може да е споделено с приятни хора и интересни теми. Обстановката, мястото и още няколко фактора биха допринесли за добрата атмосфера. Ако решите да направите градинско парти, то със сигурност трябва да се погрижите за комфорта на своите гости. Въпросите, на които трябва да си отговорите са следните: По кое време на деня го планирам?; Ще има ли достатъчно места за сядане?; Какво ще хапва и пие?; За каква аудитория е партито?; Само храна ли ще присъства или и допълнителни занимания?

Не неглижирайте нито един от тези фактори, за да се превърнете във виртуозен организатор на парти в градината.

Парти звучи много актуално. Вие можете да го наричате среща с приятели, барбекю или друго, а името се води от цялостния повод за събирането (ако има такъв). Най-сладки са спонтанните срещи, без много организация и мислене. Вие като домакини, обаче въпреки спонтанността, ще се наложи да се потрудите.

Основни стъпки за организиране на парти в градината

Избор на  дата и час

Това е много важно решение, защото от него зависи дали всички поканени ще успеят да станат част от партито. Добре е да го организирате  ден и час, удобен за всички. Не подценявайте  вашите ангажименти и свободно време, опитвайки се да угодите на гостите. Запознайте се с прогнозата за времето, особено ако планирате да сте на открито.  Наблюдавайте метеорологичните особености и се опитайте да имате  втори вариант.

Дневно парти в градината

 Слънцето може да е приятно през пролетните дни, излагането на открити лъчи по-дълго време, би предизвикало дискомфорт. Храната и напитките също ще са потърпевши от директна и топла “среща”. Необходим ви е навес, тента или чадър, за да сте по-сигурни в успеваемостта на събирането. Големите чадъри могат да са много полезни, но винаги насърчаваме драгият читател да импровизира с наличното. 

Нощно парти в градината

Когато организирате събиране в по-късните часове на деня не се налага да мислим толкова за Слънцето. Това е валидно за пролетните партита, през лятото денят е горещ до по-късно. Вечер е по-хладно навън. Подгответе топли одеяла, връхни дрехи, завет и/или източник на топлина. Загряването с алкохолни напитки не би се понравило на всичките ви гости. Още няколко са важните точки, върху които да работите за нощна приятелска среща –  досадни насекоми и осветление.

Иронията е, че ако няма осветление и проблемът с насекомите ще е решен. Уви, вечер се налага да осветите добре зоната на среща. Можете да добавите и декоративно осветление по масата като фенери, свещи и лед светлини, но те няма да са достатъчно за пълен комфорт. Относно насекомите – с тях разбиране няма. Потърсете и се сдобийте с растения, които биха ги отблъскали, използвайте спрейове за тяло или предприемете по-драстични мерки. Важно е да имате подготвен план.

Избор на тема

Когато е спонтанна среща, темата е “Да се видим”. Разбира се вие можете да организирате и различни празнични събирания в градината. Ако разполагате с пространство, това винаги е добро решение, предлагащо свобода и уникалност. Когато организирате по-специални поводи е необходимо да подходите с повече въображение и отговорност към детайла. Ако вечерта се очертава като приятелско барбекю, няма нужда от подаръчета за гостите, разбира се хапки или питие за добре дошли, винаги ще се приемат добре.

Организиране на зоната за сядане

Много е важно да осигурите достатъчно места  за всички гости, плюс едно, две (за всеки случай). Присъстващите биха се чувствали по-комфортно когато имат пространство както за сядане, така и от масата. Направете временни пейки с подръчни материали (на нас винаги ни се намират достатъчно бетонни блокчета и здрава, дървена дъска). Ако все пак не ви достигат мебели за сядане, постелете одеяло на земята, затрупайте го с меки възглавници и направете по-различно парти – на земята. 

Предложете хапването в подноси и се насладете на неформалната, но уютна атмосфера.

Обмисляне на менюто

Това си е сложна работа. Да угодите на всеки вкус и всяко кулинарно изискване може да се превърне в много трудна и почти невъзможна задача. Ако поводът на срещата се върти около консумацията на храна, както е барбекюто, то най-добре разпределете менюто и всеки да донесе по нещо. При всички случаи се опитайте да подбирате сезонни  и пресни храни. Не пропускайте да обърнете внимание на гости, с по-специална диета и хранителни навици.

Поддръжка на градината

За вашият личен комфорт, а и за цялостното настроение е важно градината да бъде почистена и приветлива. Можете да добавите и декориращи елементи, но преди всичко се погрижете за чистотата. Приберете разхвърлени градински инструменти и пособия, изкосете райграса, подредете красивите саксии с цветя и почистете от кал и прах. Разбираме, че чистотата в градината се контролира по-трудно от тази в интериора, защото има редица външни фактори, на които не бихте могли да въздействате. Поради тази причина, непосредствено преди партито направете последен оглед на двора и градината.

Това са основните стъпки за приятно парти в градината. Надяваме се да сме ви били полезни. Пожелаваме ви все повече топли и приятни срещи с близки и приятели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *