събота, юли 20, 2024
ГрадинаАктуално

Тикви, кралиците на есента

Наближава краят на Август и някак си, в реда на нещата, ни се пише за тиквите и тяхната енергия. Те са фаворит сред есенните растения и декорации. Съществуват над 100 сорта, различни по размер и форма, тикви. Те изглеждат добре, разположени на верандата. Окъпани с цветовете на есента, те са последната пъстрота, преди зимното бяло. Всеки, който се е захванал с отглеждане ще се убеди, че те се отглеждат лесно. За кратко време, могат да облекат оградата с жива дреха. Дори и най-дребните декоративни сортове, са способни да развият грамадни месести листа.

Приложението на тиквите е разнообразно. Някои сортове са широко-използвани в кулинарията, докато други са предпочитани, заради багрите и формата си, като декор.

Прочутият празник Хелоуин, приканва празнуващите да украсят къщите си в разнообразни фенери от тикви. С толкова много различни сортове, от които да избирате, има разнообразни опции. От малки до изключително големи, в зависимост от целите, за които ще се използват тиквите. Те са много красиви като декорация и много полезни в диетата. Така, че нямате извинение да не се впуснете изцяло в украса, готвене и печене с кратунки тази есен.

Цветове

Тиквите могат да са различни цветове и текстури. А формите, които образуват са от класически кратунки, до тумбести фенери. Класическото оранжево отстъпва на по-смели тиквени цветове – разнообразно зелено, жълто, нюанси на червеното, розово, лилаво, синьо, бяло,черно както и пъстри комбинации.

Тикви, кралиците на есента
Цветове на тикви

Не сте подозирали това богатство на багри, нали?

Тиква цигулка

Тиквата цигулка е много характерна за нашия регион и кухня. Може да се каже, че тя е най-познатият сорт. Името получава от продълговатата си форма, а също така се среща и като Мускатна тиква. Месеста и богата на хранителни вещества, тя е страхотен деликатес. Като супа, пай, или десерт, тази тиква е ароматът на есента.

Тиква Хокайдо

Тя е по-малка и с по-малко фибри от много други тикви, но много по-лесна за готвене. Интересен оранжево-червен сорт, който има много позитиви за организма. Името на тази тиква произлиза от родината й – Япония. Красивият цвят и компактната форма могат да ви помогнат с приготвянето на страхотно изглеждащо ястие. Защо декорите с тикви да са само по верандата?

Cushaw

Cushaw е още един вид японска тиква, със сребърни семена. Тя е едновременно уникална и интересна! Със зелени и бели ивици и подобна на кратуна форма, тя е идеална както за декорация, така и за готвене. Но не много подходяща за пайове.

Декоративни тикви

Декоративни тикви е термин, използван от производителите и продавачите на тези растения. Той обозначава категория , която се използва основно за декорация. Миниатюрните от тази категория са за  декорация на прозорци, маси и кошници. Миниатюрите са много малки, за излагане в дома в кошница, на мантия или като централен елемент на масата.  Въпреки че на декоративните кратуни често се слага етикет „неядливи“, повечето от тях не са токсични за хората.

От някои декоративни тикви могат да ви побият тръпки. Те са в разнообразни брадавици, които изглеждат като болест по растението. Това обаче не е така. Тиквите с брадавици са генетично модифицирани, за да изглеждат по този начин. Те са странни и уникални, но отново всичко за Хелоуин е странно и уникално. Все повече хора намират красотата в тези  растения. Често по магазините се продават семена със смесени сортове от тези брадавичести тикви. Бели, зелени, жълти. От много миниатюрни, до големи.

Убедихме ли ви, че тиквите са подходящи за вашия двор? Няма значение дали търсите нещо, с което да приготвите пай, или есенна декорация. Докато някои от тях може да изглеждат малко по-различно от други, всички те са еднакво забавни за отглеждане. С малко грижи и подходящи условия можете да се затрупате с разнообразни сортове.

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *