петък, май 17, 2024
Градина

Видове саксии и тяхното приложение

Любителите цветари, със сигурност са затрупани от различни по форма цвят и качество саксии. И докато се чудите коя от тях да поберете във висящата метална стойка, ние ще ви класифицираме формите, размерите и най-разпространените видове саксии и тяхното приложение.

Разлика между кашпа и саксия

Като начало е важно да дефинираме двете понятия. В тази статия ще визираме саксиите, а именно съдове за растения с дренажни отвори. Те често са в комплект с подложка за събиране на вода. Кашпите са много разпространен съд сред орхидеите, а в други случаи те имат напълно декоративен характер. В тях най-често се поставят самите саксии.

Различия според размер

Малки саксии

Практичните малки саксии могат да се съберат на всеки цветарник и са чудесно начало за живота на много растения. Формите им стандартно са или овални, или квадратни. При развитие на растенията, обаче, те трябва да бъдат сменени с по-голям размер съдове. Все пак намират широко приложение.

Големи саксии

С развитие на кореновата система на растенията се налага използване на по-голямо пространство. За тази цел следва пресаждане в по-голям съд. Можете да намерите много големи саксии, способни да поберат палми и растения с много развити коренови системи. Те събират много пръст и стават тежки и трудни за пренасяне.

Сандъчета

Този вид продълговати съдове могат да принадлежат и към една от горните категории. Срещат се както малки, така и големи сандъчета. Те се побират чудесно във висящи стойки и могат да красят первазите на  прозорци и огради.

Различия според материал

Пластмаса

Тези видове саксии са бюджетни и много разпространени. Купувате си цвете и то най-често е в пластмасов съд. Дебелината на материала определя и издръжливостта, а цветовете са разнообразни. Саксии с хармониращи цветове, в един модел, са радост за окото. 

Животът на пластмасовите саксии намалява, когато са изложени на Слънце. Те се считат и за аксесоар, с предпоставка за пластмасов отпадък, което не е никак природосъобразно.

Керамични

Този материал е използван за подобни съдове от древността. В ловките ръце на занаятчиите, се създават чудесни творения. След това ние ги купуваме и засаждаме ценни, за нас растения. Издръжливостта във времето на тези саксии е голяма, за сметка на това те са чупливи и по-тежки. Но цветовете и формите впечатляват, със сигурност.

Метални

По принцип металът и излагане на влага не е предпочитана комбинация, точно обратното. Все пак желаещите могат да намерят и декоративни метални саксии, в които да отглеждат различни билки или сукулентни. Металните аксесоари за цветя са по-скоро кашпи, с декоративна цел.

Бамбук

В търсене на по-екологични и алтернативни материали, стигаме до видове саксии, изработени от бамбук. И повярвайте ни, по нищо не бихте дефинирали материала от пръв поглед. Усещането на допир е по-различно от пластмасовите саксии, екологичните характеристики – също.

Биоразградими

Продължавайки темата за нашата еко отговорност, биоразградимите саксии са чудесно откритие. Те са идеални за разсад, но и за по-големи и възрастни растения.

Видове саксии според позициониране

Стоящи

Тук включваме всички класически саксии, които можем да поставим на цветарник, на рафт или просто на земята. Те нямат нужда от излишни описания и лесно им се намира място.

Стенни

Това са саксиите, специално пригодени да се закачат на стената. Обикновено разполагат с вградена подложка, за събиране на земята и имат една плоска стена,която идеално “ляга” успоредно на правя стена. Прикрепят се посредством крепежни елементи.

Висящи

Както се разбира от името на категорията, тези саксии са пригодени за свободно висене. Те разполагат с кука за закрепяне към стабилна конструкция, която може да понесе тяхната тежест. На дъното си съдържат дренажно отделение, заместващо подложката. Те са идеални за каскадни растения.

Друг вариант на висящи саксии е , когато тяхната форма е видоизменена със специална част за закачане.

За вертикално озеленяване

Този подход на озеленяване е все по-разпространен и много интересен. В този случай саксиите разполагат с отвори, за засаждане, по страниците си.  Растенията се разполагат хоризонтално по избрания съд. Това е много подходящ метод за отглеждане на ягоди, но и не само.

Аксесоари

Най-важният аксесоар, без който не може саксията е подложка. В нея се съдържа водата, уловена от дренажните отвори. Също така, в нея се поливат много видове растения. Тя е необходима за да не се натрупва излишна влага в саксията, а корените да извлекат колкото е необходимо.

Лесно можете да приспособите стояща саксия във висяща, като си набавите специализиран аксесоар или закачаща се стойка.

Друг полезен елемент за растенията ви в саксия ще са и подпиращите стойки за увиване. Те са необходими за закрепяне на по-слаби стъбла или за придаване на декоративна форма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *