събота, юли 27, 2024
Градина

Наторяване в домашни условия

С идването на пролетта, започваме все повече да мислим за растенията и градинката ни. Искаме семената да покълнат бързо, ранните цветя да цъфнат и всичко да е покрито със зеленина. Можем да ускорим тези процеси, като помогнем на растенията с необходимите за тях вещества и правилната среда. Ще ви помогнем за наторяване в домашни условия, за да набавите на растенията необходимите азот, калий, фосфор и да подобрите биологичните, физичните и химичните свойства на почвата.

Защо да подхранваме почвата

Почвата е основния хабитат за много полезни животински видове. Те се грижат за нея, като я обогатяват, чрез внасяне на кислород и изграждане на най-плодородната част от почвата – хумусът (той се образува точно от умрели растения, животни и микроорганизми). Различните растения имат и специфична нужда от хранителни вещества и ако лесно сменяте местата на едногодишните видове, то останалите се нуждаят от по-често обогатяване на почвата около тях. Все пак, ако няколко години конкретно растение използва конкретни ресурси от почвата, те започват да са в недостиг. Ако сме ви убедили, че е добре да помогнете за наторяването, сега ще ви убедим и, че можете да си създавате тор в домашни условия.

Домашен компост

Тази практика е все по-разпространена при хората, които искат да се грижат за околната среда и да не купуват препарати. Домашния компост може да се раздели на два основни вида – от растителен и животински характер. Първият се приготвя чрез разлагане на растителни, хранителни и органични отпадъци, а вторият – с животински отпадъци, като оборска тор. Подложени на подходящите атмосферни влияния – въздух, вода и организми, сместа се разлага и обогатява с хранителни вещества. Тази смес е чудесен начин да подхраните почвата и растенията.

Компостирането е комплексен процес и трябва да се внимава за редица фактори. Ще бъде разгледамe по-обширно в друга публикация.

Относно компоста от животинска тор – трябва да се внимава с него. Необходимо е да се изчака над година за хубаво разграждане и точен краен резултат. Прясна тор, може да нарани и увреди растенията.

Окосена трева

До сега я изхвърляхте? Имаме полезна идея и за нея.

Ако пръснете от тревата върху лехите или около различни растения тя не само след като се разгради ще се превърне в тор, но и задържа влагата на почвата. Тревата възпрепятства и изникването на нежелани плевели.

Наторяване с кафе

Утайката от кафе все още съдържа редица полезни вещества и особено калий. Можете да наторявате както саксийни растения, така и тези на открито, като не прекалявате с количествата. Събирайте използваното кафе и го разпределете около цветята. Не е проблем да го добавите и към останалите хранителни отпадъци в компоста. Утайката от кафе може да се използва и с още разнообразни цели. Следете нашия сайт за повече информация.

Наторяване в домашни условия с „чай“

Когато не се чувстваме добре обикновено си правим топъл чай. Когато искаме и растенията ни да се почувстват добре, също им правим чай. И то какъв! Тук “чай” наричаме образувалата се консистенция от хранителен отпадък и вода. 

Например накисваме кори от банан в бутилка с вода. Оставяме тази комбинация да отлежи и забелязваме как цвета на водата се променя. В нея се отлагат и всички хранителни и полезни вещества от банановата обелка. Самата тя започва да се разлага и гарантираме, че след няколко седмици тази консистенция няма да е с много приятен аромат. Въпреки това, растенията поляти с нея, ще приемат всичките полезни вещества. Може да комбинирате съставките на този елексир за поливане, но не дръжте на директна слънчева светлина, както и бъркайте периодично съдържанието. Черупките от яйца са чудесен източник на полезни вещества за растенията. Добавете ги към “чая”.

Надяваме се, че с съветите за наторяване в домашни условия сме ви били полезни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *