събота, юли 20, 2024
Идеи за дома

Орхидеи у дома

Орхидеята е от най-голямото семейство покритосеменни растения. Описани са 750 рода, около 25 000 природни вида и приблизително 500 000 изкуствено създадени хибриди. Красотата на растението е в неправилните форми на цвета и с изключително богатото разнообразие на багри и форми. Все повече разновидности на орхидеи стават популярни за отглеждане в домашни условия, като по темата има множество специализирани четива. 

Да си признаем и ние изпитвахме доста притеснение да отглеждаме орхидея. Всичките разкази за поддръжка, които бяхме чули, ни плашеха допълнително. Голяма загуба би било да се сдобиеш с такава прелест у дома и да не можеш да я съхраниш. Оказа се обаче, че не всички орхидеи изискват много грижи, а съвсем стандартното, за растенията, внимание.

Получавате пъстра орхидея, с два цветоноса, отрупани с нежни цветове. Как да съхраните тази красота така, че не само да оцелее, но и да ви радва с цвят отново?

орхидеи
Разновидност орхидея

Най-важното правило при отглеждането на каквито и да е растения е да осигурите възможно най-близките условия до естествената им среда. В природата повечето орхидеи са епифити. Така се наричат всички организми, които живеят прикрепени за живо растение, но не паразитират върху него. Двата организма си набавят необходимата вода и хранителни вещества самостоятелно, без да оказват негативно влияние на жизнените си процеси. Епифитите могат да растат и върху други обекти като груба кора или камък. Техните корени са приспособени за събиране както на вода, така и на свеж въздух.

Богатото семейство на орхидеите предполага различни  сортове да се нуждаят от малко по-различни грижи. Като начало се поинтересувайте как се казва вашата орха. По принцип в саксията има картонче с информация за вида и начина на отглеждане. Не го пренебрегвайте, защото се срещат значителни разлики при отглеждането на различните видове. Например, някои орхидеи трябва да се гледат в прозрачни кашпи, за да могат корените им да фотосинтезират. Други не се нуждаят от това, а трети дори нямат нужда от контейнер (орхидеите Vanda) .

За да не ви плашим с много информация ще обобщим най-основното. 

Орхидеите трябва да:

  • се отглеждат в специална почва;
  • се държат на светло, но не много слънчево място;
  • се подхранват с тор за орхидеи;
  • се поливат, но не прекалено и не директно.

Звучи изпълнимо. Но нека да вникнем още малко в отглеждането на тези прелести-орхидеите.

орхидеи
Разновидност орхидея

Почвата на орхидеите

Идеалната почва на орхидеите трябва да е лека, с добро ниво на дренаж и лесно проникване на въздух. Стандартните съставки за такава почва са дървестна кора, корк, торф и мъхове. Според различното процентно съдържание на изброените и допълнителните елементи се определя и задържането на влага. Предпочитаното рН на почвата варира  от 5,5 до 6,5. Не прекалявайте с почвата, когато пресаждате своите орхи. По-голямо количество почва изсъхва по-бавно и може да предизвика гниене на корените. Те са много податливи на това.

Разположение

Често сме чували, че за орхидеята трябва да се избере едно място, от което тя да не се премества. Всяко растение може да свикне с  мястото си, но истината е, че климатът се мени през различните сезони. Едно място у дома, подходящо за орхидеи през зимата, може да е много изложено на слънце през лятото. Наблюдавайте растението и то ще ви подскаже, дали се чувства добре.

Поливане

Най-лесно можете да убиете орхидеята си когато прекалите с поливането. Има няколко начина за проверка, дали орхидеите ви се нуждаят от вода. Може да наблюдавате цвета на корените. Когато са зелени, растението е добре и не се нуждае от вода. Друг интересен начин е да проверите теглото на орхидеята. Ако я чувствате тежка, то в почвата все още има съдържание на вода. Има видове орхидеи, които изискват специфичен режим на поливане или баня на цялото растение  по няколко минути на ден. 

Един от начините на поливане е като потопите цялата саксия във вода, след което я оставяте да се отцеди. Подбирайте хладка вода за орхидеите си.

Други грижи

Регионите, от които идват повечето орхидеи са с тропически влажен климат. Ако у дома въздухът е сух, е препоръчително деликатно освежаване на листата с лека струя вода (внимавайте да не прекалите, или да не се събере вода в кладенчетата на листата).

Не присаждайте орхидея, докато все още има цвят.

Подрязването на цветоносите също е специфичен процес и зависи от разновидността на растението. Има орхидеи, които не дават втори път цветове от едно и също стъбло. 

Ако все още не сте сигурни, че можете да се грижите за орхидея, разгледайте статията ни за други 5 интересни и безвредни растения, които да гледаме у дома.

Надяваме се да сме ви били полезни! 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *