петък, юли 26, 2024
Идеи за домаАктуално

Местата, които забравяме да почистим

Всяка седмица правим по-голямо почистване на дома.  Рутината си е ясна за всеки. Толкова сме свикнали с почистването на всички части на жилището, че можем да го правим механично. Това е добре, но в същото време има места, които забравяме да почистим.

Общи

Вратите

По тъмните на цвят врати е трудно да се открият петна и зацапвания. Често почистване трябва да се случва на светлите такива. Все пак, всички цветове се прашат, особено на горен ръб. Пропускате да го чистите често, нали?

Климатика

Над климатика се събира доста прах. А филтрите му е хубаво да почиствате няколко пъти в годината.

Уредите за почистване

В един известен сериал, главната героиня искаше да има по-малка прахосмукачка, с която да чисти голяма. Шегата на страна, всички уреди за почистване имат нужда от избърсване на прах, подмяна на филтри и поддръжка.

Осветителните тела

Модерните плафони, пендели и полюлеи са толкова високо и толкова пренебрегвани, докато чистим. Често избираме по-семпли или вградени осветителни тела, за да избегнем големи повърхности за почистване. В другите случаи се налага премахване на прах.

Растенията

Цветята не се нуждаят само от поливане. Листата им, особено ако са по-големи, се прашат и изискват избърсване.

Кошовете

Дори и да използвате торбички за отпадъци, не пропускайте да дезинфекцирате добре кошовете.

Места, които забравяме да почистим, според стаите

Кухня

Често пропускаме повърхностите, които не виждаме. Ако имаме по-голямо място над високия хладилник, вероятно, е затрупан с предмети и прах. Това се отнася и за над горен ред шкафове. Най-високите шкафове също се пренебрегват и пренареждат много рядко. Уредите, които не използваме често, не се чистят периодично. Че защо, все пак не сме ги ползвали? В зависимост къде са разположени, те могат да са изложени на прах. Съдомиялната, въпреки че се пълни с вода, също се нуждае от основно почистване.

Всекидневна

Пренебрегваме местата зад и под големите мебели. Диванът със сигурност се измества трудно, а ако е с малки крачета, почистването не случва трудно. Когато изпуснем нещо под дивана и се наведем да го търсим, оставаме шокирани от “съкровищата”, които вече са се скрили там. Същата е участта и на пространството зад масивни секции и библиотеки.

Баня

Ако бойлерът ви се намира на високо в банята, то достъпът до горната му част е ограничен. Тъй като е уред, не го почистваме с насочена водна струя. Остава ни да го достъпим със стълба и избършем добре. Това едва ли се случва често.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *