събота, юли 27, 2024
ГрадинаАктуално

Захващане на хризантеми 

Мина малко повече от месец от експериментът ни с захващане на хризантеми от клонка. Първата статия може да разгледате тук:

Хризантеми в градината

През това време поливахме резниците и ги държахме у дома – в помещение с положителна и сравнително постоянна температура. Зимата се оказва доста слънчева, така че стръкчетата се радваха и на това (на огряван прозорец са).

Размножаване (нашия опит) част 2

Направихме си няколко заключения и разбрахме част от грешките си. Заповядайте, заедно с нас, по пътя на захващане на тези красавици.

Резултат на резниците, забодени в почва

Тези растения започнаха да съхнат първи. От 5-6 резници, до края на експеримента, останаха 2. Когато ги извадихме внимателно от почвата, стеблото беше загнило и нямаше следа от коренова система. Интересното беше, че техни разклонения все развиваха малки листенца и вероятно могат да бъдат спасени.

Захващане на хризантеми 
Резница, забодена в почва

Резултат на резниците, забодени в почва и покрити с буркан

От изображението се вижда, че основните големи листа на резницата са увехнали. За сметка на това, цялата пръчка е обсипана с нови малки листенца и, за голямо наше щастие, малко коренче. Не е кореновата система, която очаквахме, но за нас това е  малка победа.  

Захващане на хризантеми 
Резница, забодена в почва и покрита с буркан

Защо имахме успех с този вариант? 

Растенията без корен са податливи на изсушаване. Когато бъдат покрити, покрай тях се изгражда една по-благоприятна миниатюрна екосистема. Имат необходимата температура и влага (стените на покритието винаги имаха капчици). Резникът се чувства по-добре и състоянието му се отразява на по-бързо развитие на корени. Разбира се, напояването в този случай си е задължителен фактор.

Какво следва

Оцелялото растение, с корен, е готово да бъде засадено самостоятелно и то ще прекара така останалата част от зимата. На пролет, когато температурите са по-благоприятни, ще бъде засадено директно в градината. Премахнахме изсъхналите листа, направихме достатъчно голяма дупка и засадихме стръкчето. Дано се чувства добре без покритие. Поляхме го обилно и ще продължаваме да се грижим за постоянната му влажност.

Що се отнася до несполучливите опити, от захващане на хризантеми, отчупихме няколко съвсем малки живи части от изсъхналите растения. Все пак ще се опитаме да спасим и тях, като ги поставим под стъклено покритие. Може би е късно, но са се борили толкова много да оцелеят, ще им дадем шанс.

Захващане на хризантеми 
Малки резници

Равносметка

  • Следващият път ще покрием всички резници, за да им подсигурим по-добра постоянна температура и добра влажност.
  • Резниците, които бяхме подготвили наистина са прекалено големи. 
  • Необходим е повече от месец под покритие, за да се развие дори минимална коренова система. Следващият сезон ще почакаме още малко.

Надяваме се нашите грешки и малки успехи да ви вдъхновят и да са ви били полезни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *