събота, юли 20, 2024
ГрадинаАктуално

Хризантеми в градината

Красотата на повечето цветя заспива с края на топлите, летни дни. Поглеждаме към двора, с надеждата за още малко пъстрота, преди зимата. Няма да останем разочаровани, ако сме си засадили хризантеми в градината.

Това цвете е богато на сортове и вариации, като се работи върху неговата издръжливост и визуално разнообразие. Засажда се на пролет и  може да цъфти през цялата есен. Хризантемите са многогодишни растения, лесни за отглеждане и поддръжка. Цяла година срамежливо се спотайват в градината, докато наесен не разкрият пълната си прелест. Тези красавици имат специфичен аромат, който трудно може да се сгреши. Той не се нрави на всеки, но все пак е широко използван в парфюмната индустрия.

Хризантемите са дъга от багри, разположена в ниска, идеална туфа или върху дълго стебло. Цветове, които можете да срещнете:

  • жълто
  • бяло
  • оранжево
  • розово
  • лилаво
  • червено
  • бордо и други.

Грижа за хризантеми в градината

Както споменахме, тези цветя не се нуждаят от много грижи. Основно се засаждат на открито, в земята. Зимуват навън, а на места със по-студен климат трябва да се покрият със сухи листа, слама или др. Въпреки тяхната издръжливост, проверете дали вашият сорт хризантема може да издържи студения климат. Пъстрите красавици обичат слънчеви места и не прекалено влажна почва. Ако разполагате с високостъблени хризантеми, трябва да придържате пищните им цветове, защото растенията могат да се пречупят, от тежестта.

Има начин да отглеждате хризантемите и в саксия, но през определен период от време, е необходимо пресаждане в по-голям съд.

Размножаване (нашия опит)

Винаги може да си закупите готово растение, да го пресадите и отглеждате с любов. Възможно е да намерите и семена. Но, според нас, начинът с резник е много по-вълнуващ. Така направихме и ние. Отделихме си резници от един чудесен букет.  Премахнахме част от листата и направихме чист разрез, там където очакваме да се вкорени.

Хризантеми в градината
Резници

Във влажна почва забихме около 2 см. от стъблото. Покрихме със стъклен буркан (на принципът на розите, които вече сме размножавали по този начин). 

Хризантеми в градината
Резник във влажна почва, под стъкло

Оставихме и няколко резника непокрити, в името на науката. Саксията поставяме у дома, на топло и слънчево място. Има риск да сме избрали твърде големи части, така че ще засадим и по-къси резници. Част от екземплярите, ще разположим в по-пясъчна почва. След месец ще споделим резултатите. До тогава трябва да са се образували корени и растенията да са готови за самостоятелно пресаждане. Отново трябва да се гледат на закрито, до по-топлите пролетни дни.

Резултатите можете да разгледате във втора част: Захващане на хризантеми 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *